България подкрепи самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Гуайдо

МВнР не се съобрази с мнението на президента за въздържане от подкрепа на европейската позиция за кризата в южноамериканската страна

iconomist
iconomist / 05 February 2019 08:35 >
България подкрепи самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Гуайдо
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
В официална позиция на българското Министерство на външните работи за кризата във Венецуела се изразява увереността, че като председател на Националното събрание и изпълняващ функциите на временен президент, Хуан Гуайдо ще насрочи свободни, прозрачни и честни президентски избори.

Вече е в ход съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление в страната, става ясно от документа

От ведомството припомнят, че още на 26 януари Европейския съюз, включително България, са призовали за спешно провеждане на президентски вот във Венецуела, както и, че страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

В своя позиция президентът Румен Радев вече посочи, че политическата криза във Венецуела може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Според държавния глава, България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела.
Exit