Лихвите по кредитите може да се увеличат най-рано от лятото

Заемите за домакинствата превишават доходите на домакинствата, предупреждава БНБ

iconomist
iconomist / 30 January 2019 13:30 >
Лихвите по кредитите може да се увеличат най-рано от лятото
Ако има повишение на лихвите по кредитите, то ще започна най-рано през лятото на 2019 година. Това каза пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петър Андронов, цитирайки прогнозите на Европейската централна банка.

Той призова потребителите да бъдат много внимателни при взимането на заеми в момента, защото лихвите вероятно няма да останат все така ниски, каквито са в момента. Според Андронов банките също трябва да бъдат внимателни относно това колко кредити отпускат.

БНБ ни препоръча многократно да намалим броя на отпусканите кредити, защото тези за домакинствата надминаха доходите на хората през 2017 година, каза Андронов.

През миналата година банките са заделили много повече пари за чистене на лошите кредити, но към момента техният брой намалява. Именно това, а не начисляването на такси, допринасяло за стабилността на финансовите институции и им носело печалба. Европейската администрация непрекъснато търси инструменти, с които да се ограничат националните различия в банковите такси, каза още Андронов. Той бе категоричен, че банкерите у нас напълно подкрепят стремежа на държавата за влизане в Еврозоната. И допълни, че банките у нас трябва да свикват със стрестестовете, защото те ще се провеждат всяка година. Банковият съюз не е гаранция. И днес в Еврозоната има банки с проблеми, каза още Андронов
Exit