Групата от Лима се обяви против военна намеса във Венецуела

Единайсет от 14-те страни-членки на групата признаха опозиционният лидер Гуайдо за временен президент

iconomist
iconomist / 30 January 2019 11:27 >
Групата от Лима се обяви против военна намеса във Венецуела
Източник: Getty Images
Хуан Гуайдо (вдясно) се обяви за временен президент на Венецуела пред хилади протестиращи в Каракас.
Групата от Лима е против всякаква военна намеса във Венецуела за свалянето от власт на президента Николас Мадуро. Това заяви вчера пред журналисти перуанският външен министър Нестор Пополисио, цитиран от Франс прес.

Групата от Лима, която включва 14 страни от Латинска Америка и Канада, бе създадена през 2017 г., за да подпомогне по мирен път уреждането на кризата във Венецуела.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън повтори в понеделник пред журналисти думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че се обмислят "всякакви варианти" по отношение на Венецуела, съобщи БТА.

Ръководителят на перуанската дипломация каза, че Групата от Лима ще обсъди следващия понеделник в Отава нови мерки, с които да подкрепи опозиционера Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за и.д. президент на Венецуела.

Единайсет от 14-те страни от групата признаха Гуайдо за временен президент, както направиха и САЩ веднага след самопровъзгласяването му.

Пополисио подчерта, че Колумбия е отрекла да има връзка със слуховете за евентуалното разполагане на 5000 войници на нейна територия. Фразата "5000 войници за Колумбия" беше забелязана в бележник, който президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън държеше на пресконференция в Белия дом. На пресконференцията не беше споменато нищо за планове, свързани с военни части в съседната на Венецуела Колумбия, но фразата в бележника на Болтън беше заснета от фотографи от присъстващите медии.

Междувременно Върховният съд на Венецуела забрани на председателя на парламента Хуан Гуайдо да напуска страната. Блокирани са и неговите банкови сметки.

Мярката бе поискана от прокуратурата. Гуайдо има имунитет, който налага Съдът да издаде решение за забраната.
Exit