"Дунарит" обяви, че нямал дългове към КТБ и държавата

Медии, подкрепящи Делян Пеевски, нарекоха съобщението невярно и представиха документи за противното

iconomist
iconomist / 26 January 2019 13:49 >
"Дунарит" обяви, че нямал дългове към КТБ и държавата
Емилиян Гебрев, собственикът на "Дунарит" твърди, че цялата държава е впрегната в усилието да му бъде отнета компанията за производство на оръжия.
Оръжейната компания "Дунарит"АД не дължи пари нито на Корпоративна търговска банка, нито на държавата. Това твърди дружеството в писмо до медиите, което бе разпространено в петък. В него са приложени и документи, които според фирмата доказват твърденията й.

Самото писмо бе разпространено дни, след като ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев обяви, че „Дунарит“ е било придобито със средства на вложители от КТБ, било печелившо, но върху акциите му има запори от КТБ, с които трябва да се защити интересът на вложителите в банката.

Освен, че предприятието не дължи пари на КТБ, то е нейн кредитор, се посочва още в писмото. Приложен е и документ от данъчната администрация за липсата на задължения и се уточнява, че вече пет години компанията функционира със собствени средства и нямала никакви просрочени задължения.

В края на август 2017 г. държавата изкупи дълга на военния завод с намерението да поеме контрола над него, плащайки 48 млн. лв. След едва няколко дни ръководството на "Дунарит" обяви, че е погасило предсрочно всичките си задължения към държавата, внасяйки 50 милиона лева.

"Остава висящ въпросът, който никой не задава: Защо две държавни структури търгуват с вземане, което не признават? Синдиците на КТБ оспорват в съда основанието за възникването му", се пита в писмото.

Часове след като статии за писмото на „Дунарит“ бяха публикувани от медиите, близката до Делян Пеевски агенция „Блиц“ опроверга съдържанието на писмото. Според информация на медиата, самата компания може и да няма задължения, но групата, към с която е свързана („Хедж Инвестмънт България“, Кемира и „EFV“ – офшорката краен собственик, зад която стоял Цветан Василев), дължала точно 192  милиона лева на КТБ. Според „Блиц“ това е неоспорим факт, който не може да бъде по никакъв начин неглижиран и замазан, „както се опитва да стори Гебрев“, твърди агенцията в своя статия.

От представена разбивка става ясно, че „Хедж Инвестмънт България“ (което е собственик на „Кемира“, което от своя страна е мажоритарен акционер в „Дунарит“) дължала на КТБ 53 милиона евро – сума, която е публично обявена от синдиците на КТБ. Отново същата справка твърди, че „Дунарит“ дължи 86 милиона лева, които са незаконно погасени от квесторите чрез „прихващания“ и в момента се водят дела за тяхната отмяна.
Exit