Теменужка Петкова пред МВФ: Не сме готови да заменим въглищните централи

Енергийният министър представи и другите приоритети в българската енергетика

iconomist
iconomist / 25 January 2019 20:29 >
Теменужка Петкова пред МВФ: Не сме готови да заменим въглищните централи
Източник: Министерство на енергетиката
„България не е готова да замени въглищните централи с друг тип производители“, каза пред представители на Международния валутен фонд енергийният министър Теметужка Петкова. Тя подчерта стратегическото значение на ТЕЦ-овете за енергийната сигурност и конкурентоспособността на икономиката, като отбеляза, че произведената от тези базови мощности електроенергия представлява над 40% от цялата електроенергия в страната, като през зимата този процент достига до 60. За това информираха от енергийното ведомство.

Сериозно предизвикателство пред работата на тези централи е непрекъснато повишаващата се цена на въглеродните емисии, отбеляза Петкова, давайки за пример ръста на цените в рамките на 2018 г. – от 8 до 22 евро/тон.

Състоянието и предизвикателствата пред газовите доставки в страната също бе тема от особен интерес за МВФ. Енергийният министър изтъкна, че основните приоритети на ЕС в областта на енергетиката са залегнали и в управленската програма на българското правителство – сигурност на снабдяването и диверсификация на източниците и маршрутите.

Предстои старта на изграждането на междусистемната връзка Гърция-България, която е част от Южния газов коридор. Тя ще ни даде възможност за алтернативни доставки от каспийския регион, каза Петкова. Тя изтъкна и предстоящото участие на българската страна в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, както и търсенето на природен газ в черноморския шелф.

Напредъкът по проекта АЕЦ „Белене“ също бе във фокуса на интерес на експертите от МВФ. Министър Петкова разясни пред тях основните етапи на процедурата за избор на стратегически инвеститор, която се очаква да бъде обявена през м. февруари.

Министър Петкова представи пред експертите от Международния валутен фонд и напредъка, свързан с либерализацията на електроенергийния пазар в страната. Създаването на Българската независима енергийна борса през 2015 г. и включването на различни сегменти за търговия осигуряват широки възможности за пазарна реализация на произведената електроенергия, подчерта Петкова.

За пълноценното функциониране на свободен електроенергиен пазар, на дневен ред е защитата на уязвимите потребители. За тази цел е разработен конкретен механизъм с критерии за определяне на тази група хора и мерки за тяхната защита.
Exit