На петима пациенти годишно ще бъде трансплантиран бял дроб във Виена

Към 2021 година такива операции ще се извършват в България

iconomist
iconomist / 25 January 2019 17:28 >
На петима пациенти годишно ще бъде трансплантиран бял дроб във Виена
Източник: БТА
Всяка година по петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани във Виена. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия и белодробни трансплантации. Срещата се състоя в Министерски съвет днес. Подписано е споразумение за обучение на български лекари в областта на белодробните трансплантации, каза още той. Лекарите ще бъдат от болница "Св.Екатерина" и Военномедицинска академия. След трансплантациите състоянието на пациентите ще бъде проследявано в "Св.Екатерина", допълни министър Ананиев, цитиран от БТА.

Споразумението вече е изпратено до "Евротрансплант", уточни министър Ананиев и допълни, че в близките дни страната ни ще направи официално заявление за членство в организацията.

Министър Ананиев каза още, че белодробните трансплантации биха могли да се извършват в България в началото на 2021 год.

Искаме да направим белодробна трансплантация и в България, каза проф. Клепетко. Задача на обществото е да осъзнае колко важно е да се даряват органи. И в миналото сме се опитвали да помогнем на България, Виена има голям опит да помага на други държави в обучението на специалисти за такава трансплантация, допълни той. Във Виена сме обучавали специалисти от Чехия, Унгария, Словения и Гърция и се радвам, че и България се включва в осъществяването на този голям проект, каза още проф. Клепетко. Изграждането на такава система е комплексно и ще има нужда от подкрепа от най-високо място в държавата, допълни той и изрази задоволство от разговора с министър Ананиев и премиера Бойко Борисов. Виждам, че България разбира и споделя важността на този проект, но разбира се белодробната трансплантация се нуждае от комплексна терапия, което не може да се изгради за няколко месеца, а за около две години, добави проф. Клепетко.
Exit