Путин: Съвместните ни проекти с Турция се развиват по план

Двамата президенти разговарят и за ситуацията в Сирия

iconomist
iconomist / 23 January 2019 18:29 >
Путин: Съвместните ни проекти с Турция се развиват по план
В Кремъл се провежда двустранната среща между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган, който пристигна следобед на еднодневно работно посещение. Очаква се сред основните въпроси, които двамата ще обсъждат, да бъде ситуацията в Сирия и в частност в провинция Идлиб в светлината на създаването на буферна зона по протежение на сирийско-турската граница, съобщи БНР.

Приветствайки турския гост, Путин се обърна към него с думите "скъпи приятелю".

"Нашите големи съвместни проекти се реализират по план. Ние, разбира се, ще се занимаем и с въпросите на регионалната сигурност, като активно ще продължим да си сътрудничим по проблемите, свързани със Сирия".

От своя страна Реджеп Ердоган отбеляза, че отношения между Турция и Русия във всички области се развиват успешно и това, по думите му има пряко отражение върху регионалната сигурност. Турският президент каза още, че двете страни ще продължат да полагат усилия за да може двустранната търговия да достигне годишен оборот от 100 милиарда долара.

Особено внимание бе отделено на зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Създаването ѝ беше договорено на предишната среща между президентите на Русия и Турция през септември в Сочи. Тогава Анкара се ангажира да реши проблема с въоръжените бунтовници в провинцията. В замяна Москва спря планираната тогава от сирийските правителствени сили настъпателна военна операция.

 Путин и Ердоган обсъдиха и продължаването на трасето на газопровода „Турски поток“ през територията на Европа. „Газпром“ разглежда два варианта - през Гърция или през България, като в последно време везните се накланят към избор на втория вариант. Сухоземната част от "Турски поток" ще бъде завършена до края на годината, каза Владимир Путин.
Exit