Собстевникът на ЕМКО и Дунарит отново на разпит в специализираното следствие

Този път е разпитван за начина, по който е придобил русенския оръжеен завод

iconomist
iconomist / 18 January 2019 13:33 >
Собстевникът на ЕМКО и Дунарит отново на разпит в специализираното следствие
Източник: bTV
Бизнесменът Емилиян Гебрев бе призован на разпит в специализираното следствие днес. Вместо с призовка, той е извикан на разпит по телефона, обясни той пред медиите, съобщи БНР.

На влизане той коментира, че няма представа защо е призован, но предполага, че става дума за оръжейно дружество "Емко", на което той е собственик. Припомняме, че през 2017 г. Гебрев бе обвинен в организиране на престъпна група за пране на пари.

След около час разпит собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев излезе от Националната следствена служба с прецизирано обвинение. Пред медиите той обясни, че обвинението е за съучастник, но той не е разбрал на кого. Разпитът е включвал въпроси за начина, по който е придобилрусенския оръжеен завод "Дунарит".


Обвинението срещу него е, че е знаел, че "Дунарит" през 2010-2011 година е бил купен с изпрани пари от кръга на КТБ, но въпреки това през 2015 г. е решил да купи завода.

"Някога в далечната 2010-2011 година "Дунарит" е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и да го стабилизираме. Ние го направихме. Обвинението се състои в това, че "Дунарит" е бил придобит 2010-2011 година с някакви престъпни пари, а това значи, че и аз съм престъпник, защото съм го купил. Ето това е цялата работа", посочи Гебрев.

"През 2010 - 2011 година банката КТБ беше обявявана за №1 и собственикът ходеше само по червения килим... Знаел съм бил, че Дунарит бил купен с изпрани пари 2010", допълни Гебрев, като подчерта, че никой не спори за парите, с които той е купил "Дунарит" след краха на банката.

От думите му стана ясно, че привлечени като обвиняеми са и финансовият директор Кръстьо Кръстев, и адвокат Карадалиев.

На въпрос има ли постановена някаква мярка за неотклонение Емилиян Гебрев посочи, че такава мярка е имал - подписка - но тя тотално е отпаднала още преди време заради липса на основание.
Exit