Hitachi спира работата по нова ядрена централа във Великобритания

Новата мощност щеше да струва $28 млрд., с мощност 2 900 Мвт и експлоатация за 60 години

iconomist
iconomist / 17 January 2019 14:30 >
Hitachi спира работата по нова ядрена централа във Великобритания
Бордът на директорите на японския конгломерат Hitachi Ltd. заяви в четвъртък, че ще спре работата по изграждането на нова атомна електроцентрала в Северен Уелс, Великобритания, след като компанията не успя да се договори с правителството в Лондон отново финансирането на проекта, съобщава агенция Франс Прес, цитирана от БНР. В същото време местното ядрено поделение на Hitachi ще отчете загуба от 2,75 млрд. долара, свързана с проваления проект.

"С голямо съжаление съобщавам, че въпреки най-добрите усилия на всички участници, ние не успяхме да постигнем съгласие, което да удовлетвори всички заинтересовани. В резултат на това ще преустановим развитието на проекта Wylfa Newydd, докато не бъде намерено решение. Междувременно ще предприемем мерки за намаляване на нашето присъствие, но си запазваме възможността да възобновим развитието си в бъдеще", посочи Дънкан Хоутърн, главен изпълнителен директор на дъщерното дружество на Hitachi във Великобритания Horizon Nuclear Power.

По-план новата АЕЦ, струваща 28 млрд. долара, трябваше да има производствена мощност от 2 900 мегавата и експлоатационен живот от 60 години. С прекъсването на работата по изграждането на централата около 9000 работници няма да бъдат наети на работа по проекта.

Новината идва след като друг японски индустриален конгломерат, Toshiba Corp., отмени своя британски ядрен проект NuGen, тъй като американската компания за атомни реактори Westinghouse фалира и не успя да продаде NuGen на компанията Korea Electric Power Corp.
Exit