Ердоган поиска преразглеждане на Дейтънското споразумение

Важно е да се запази стабилността в Босна и Херцеговина, солидарни турския и хърватския президенти

iconomist
iconomist / 17 January 2019 09:58 >
Ердоган поиска преразглеждане на Дейтънското споразумение
Източник: архив
Дейтънското мирно споразумение за Босна и Херцеговина непременно трябва да бъде преразгледано. Това мнение изрази турският президент Реджеб Тайип Ердоган по време на пресконференция с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович в Анкара, съобщи БНР.

Мотивите на турския лидер са, че подписаното през 1995 г. споразумение „до момента не е донесло решение за бъдещето на Босна и Херцеговина.“ Ердоган допълни, че ревизирането на договора трябва да стане с активното участие на Организацията на обединените нации.

По повод избора на хърватския член на колективното президентство на Босна и Херцеговина през октомври миналата година, срещу който Загреб възрази, турският държавен глава призова за уважение към волята на гражданите и посочи, че Босна и Херцеговина има нужда от единство на трите народа. Бошняци, сърби и хървати трябва да гледат едни на други с очите на мира, а Турция ще им помага за това, добави Реджеб Ердоган.

Според Колинда Грабар-Китарович стабилността на Босна и Херцеговина е от стратегическо значение и тя не е възможна без сътрудничество между хърватите и бошняците. Хърватската президентка посочи, че между Анкара и Загреб няма открити въпроси. Било е обсъдено сътрудничество в сферите на енергетиката и транспорта, подписано споразумение за културно сътрудничество в периода 2019-2021 г. и изразено желание стокооборотът между двете страни да достигне 1 млрд. щатски долара. В момента стокообменът между двете страни е наполовина по-малък. Според турския ѝ колега Хърватия винаги е била най-голям поддръжник на присъединяването на Турция към ЕС.

Реджеб Ердоган изтъкна, че провеждането на тристранна среща Босна и Херцеговина-Турция-Хърватия е възможно след формирането на властта в Сараево.Exit