Русия и САЩ възобновяват преговорите за ядрения договор

По думите на Мария Захарова двете страни ще обсъждат договора за ликвидиранена ракетите със среден и малък обсег на действие

iconomist
iconomist / 11 January 2019 18:59 >
Русия и САЩ възобновяват преговорите за ядрения договор
Източник: архив
Москва и Вашингтон работят по организирането на среща във връзка с въпроса за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Това заяви на брифинг говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от руски медии.

"Що се отнася до Договора, има напредък в работата за възможни контакти със САЩ. На 9 декември руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обяви, че Москва би искала да възобнови диалога за контрол над въоръженията със САЩ в близко бъдеще", отбеляза Захарова.

През декември 2018 г. външният министър Сергей Лавров предупреди, че ако избухне война между САЩ и Русия, тя ще доведе до "катастрофални последици за човечеството", тъй като при ядрени войни няма победители и следователно "никога не трябва да започва".

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Междувременно Захарова заяви, че Москва иска "ясно обяснение" от САЩ за повдигнатите срещу руския адвокат Наталия Веселницка обвинения.

По думите й "наказателните случаи на базата на неясни твърдения" срещу руснаци в САЩ се превърнаха в "навик" за американската правосъдна система. Според нея Вашингтон изглежда иска да си "отмъсти".
Exit