Тангенти и стари дантели

iconomist
iconomist / 11 January 2019 19:31 >
Тангенти и стари дантели
Димитър Шумналиев

Тангенти, дъги, околни подходи, надлези и подлези, кръгови движения, тунели и пробиви – София живее в един геометричен свят. Така е с големите градове. Мегаполисите не могат да пулсират, ако не ги обслужват модерни транспортни възли. Колкото и да не искаме, магистрали ще пресичат страната, ще газят ниви, ще секат гори. Въпросът е: защо все нещо се закучва, препроектира, оспорва? Губим по един милион лева на ден от протестите на така наречените еколози. И няма управленска воля, която да ги укроти. Вал д ̓Изер има осемдесет лифта, Банско – един. Докога братята на Тома Белев ще ни държат Витоша затворена, изпосталяла, без съвременна туристическа инфраструктура? Изгубилите обществено уважение зелени стражи да ходят да доят калинки и да върнат планината на града. Ама къде дреме управленската воля? Как пък не се намери един шеф да удари по масата и много повече по обжалванията. И тъй, ще си губим по един милион лева на ден заради съмнителната любов на самоизмислени еколози!

Как геометричният свят да открие жизнени пространства, как да съгласува бетонния си облик с островите на града? Това е голямото предизвикателство на мегаполисите. Решението няма да дойде от защитниците на червеногушата пуйка. Ще дойде от майстори на архитектурното и градоустройственото пространство. Обичаме ли София? Става ли по-уютна? Или я превръщаме в тангента от недоразумения, лобистки действия и строителен бяс.

Френски архитекти от нашумялото бюро „Вилмот” консултират общината за продължението на зеления трамвай от Руски паметник до пл. ”Македония”. Суперидея. Е, вместо 200 паркоместа – 170. Младият главен архитект на София, който трябва да воюва с катастрофично наследство, има визия за модерен град, за дружбата между бетона и райграса. Съдът го оперка с тлъста сума, защото не позволи строежа на висок блок. Софиянци тръгнаха да му събират сумата. Това не е съчувствие, нито състрадание. Това е съвместна битка срещу готовите да пресекат града тангенти.

Общината прие преди шест месеца решение да не се връчват строителни досиета, ако съответната сграда ще усложни трафика, ако създава предпоставки за повече конфитюр (така наричат тапите в бедна Америка). Ала как да се спре презастрояването, когато то е документно заложено още от преди десетилетие и нито една правна къща няма изгубено дело. Кой заложи презастрояването на някога романтичната улица „Тинтява”? Гигантски блокове задръстиха подхода към Борисовата градина. Над 500 апартамента отнеха въздух и панорама. Как новите собственици ще се прибират у дома? Това са най-малко осемстотин автомобила. Няма метро, няма широки платна. По „Тинтява” и сега колите пълзят на втора-трета. Архитектът на един двайсететажен исполин отговори, че е проектант на блока и инфраструктурата не е негова работа. Чия е тогава? На майсторите на града. Къде са, кои са? Защо се крият зад удобната анонимност и само арх. Здравко Здравков стои на амбразурата?

Известни майстори на градската среда от бюра със световна слава неведнъж ни предупредиха да не крием Витоша от града, че имаме уникална планина, която трябва да уважаваме, за да не падне в прегръдките на тангентите. През далечната 1938 година столичните общинари вземат решение за т.нар. Витошки клин. Целта е планинският въздух да влезе в града. Разчистват се постройки, изграждат се коридори, събарят тухларните в Погребите, появява се Южният парк като естествено продължение на дъхавия клин. Само за двайсет години стана обратното – вместо въздухът да влезе в града, бетонът влезе в планината. Ние сме на тангентно равнище. Геометрията ни е по-скъпа от уюта. И тъй като къщите на мутри и бивши мутри, които пълзят по билото, нямат канализационна мрежа, в недрата на Витоша действат септични ями. Хиляди клоаки. Полезни за делата на еколозите. Ароматни казуси. И свещена грижа за калинките.


Текстът е публикуван в брой 2 /2019 г. на списание "Икономист" от 11 януари, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit