Мадуро положи клетва за нов мандат

САЩ и ЕС обявиха, че не признават легитимнотта на преизбрания венецуелски президент

iconomist
iconomist / 11 January 2019 09:52 >
Мадуро положи клетва за нов мандат
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Венецуелският президент Николас Мадуро положи днес клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност, предаде Франс прес. "Заклевам се, в името на венецуелския народ... заклевам се в живота си", каза Мадуро. Клетвата бе положена пред Върховния съд, а не пред парламента, който е под контрола на опозицията.

Много латиноамерикански страни и Европейският съюз не бяха представени на церемонията, отбелязва Франс прес. Според Мадуро свои представители са изпратили общо 94 държави, предаде Асошиейтед прес.

Сред чуждестранните лидери, които присъстваха на церемонията, бяха президентите на Куба Мигел Диас-Канел и на Боливия Ево Моралес, както и лидерът на грузинската сепаратистка област Южна Осетия Анатолий Бибилов.

Съединените щати няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро. Това заяви днес съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес.

Болтън написа в Туитър, че Съединените щати ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията".

Организацията на американските държави (ОАЕ) прие на извънредно заседание днес резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Текстът бе одобрен с 19 гласа "за" при 6 "против", 8 въздържали се и една неприсъстваща страна.
Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Венецуела и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо, цитиран от Ройтерс. Той направи това броени минути след като венецуелският му колега положи клетва за нов мандат на поста.

Европейският съюз осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела.

"Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението".
Exit