Аутсорсинг за всеки

Как да разберем дали си струва да възложим определена задача на външен изпълнител

iconomist
iconomist / 12 January 2019 16:02 >
Аутсорсинг за всеки
Източник: Shutterstock
С разрастване на аутсорсинг индустрията вече и малките компании могат да се възползват от предимствата, които тя предлага, и да повишат ефективността си. Това става все по-лесно и заради армията от фриленсъри, която ежегодно се разраства. Тъй като работещите на свободна практика могат да изпълняват проекти от всяка точка на света, предприемачите, които ги използват, не трябва да плащат за пътуване и командировъчни разходи.

Достъпността на аутсорсинга с развитието на технологиите обаче не означава, че автоматично трябва да се възползвате. Първо трябва да се уверите, че той е подходящ за вашите нужди. Но как да прецените дали е по-добре да възложите дадена задача на външен изпълнител? Съоснователят на Techincon и старши бизнес консултант на Microsoft Рашан Диксън съветва в началото да си зададете три въпроса.

Ще стимулира ли развитието на бизнеса?
Глобалното проучване "Аутсорсинг" на Deloitte за 2018 г. показва, че контролирането на разходите все още е основна полза от аутсорсинга, но мотивацията за решението за отдаване на дейности се е променила. Все повече компании избират да аутсорсват като начин да работят с партньори и да интегрират услуги, които не могат да предоставят сами. За предприемачите аутсорсингът може да бъде ключ към ускоряване на техните проекти в сравнение с времето, нужно на малките им екипи. Което означава, че можете да аутсорсвате разработването на продукти. Например, когато подготвя Groove, Алекс Търнбул осъзнава, че му липсва техническа експертиза за изграждане на продукт, базиран на SaaS. И възлага цялата основна разработка на платформата, за да може идеята му да се развие.

Ще увеличи ли възможностите на екипа?
Аутсорсингът може да повиши уменията на екипа ви. Независимо дали става дума за IT, счетоводство, маркетинг, или друга функция, която се нуждае от подпомагане, изпълнението й чрез стратегически аутсорсинг помага на всички останали служители да подобрят представянето си.

ИТ функцията е отличен пример. С изключение на ИТ компаниите, повечето фирми не са специализирани във видовете технологии, от които зависят. Кристин Алемани от Trailblaze Growth Advisors казва, че за да е успешен един бизнес, „трябва да имате много повече от бегло разбиране за технологиите, включени в цялата екосистема“. Аутсорсинг с партньор, който дава това разбиране на щатните ви служители, ще помогне на бизнеса да процъфтява.

Ще повиши ли ефективността на служителите?
Аутсорсингът не се отнася само до областите, които не са приоритeт за вашия бизнес. Понякога трябва да прехвърлите дори някои от основните си компетенции. Чрез аутсорсинг на задачи, които са част от основната експертност на екипа ви, можете да освободите време на щатните служители, за да увеличите тяхната ефективност и производителност. Това може да усъвършенства процеса и да помогне на екипа ви да завърши проект, който отнема много време, без хората ви да изостават от ежедневни задачи.

Истината е, че повечето компании, без значение от размера им, могат да отговорят утвърдително на тези въпроси. Сега обаче по-малките организации имат същите възможности за успех като по-големите си конкуренти благодарение на стратегическия аутсорсинг. Но преди да се втурнете напред, направете детайлен анализ на бизнеса си и определете какво точно можете да възложите на външна фирма, за да постигнете оптимални резултати.

Текстът е публикуван в брой 2/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit