В Германия се засилват колебанията за "Северен поток 2"

Американските санкции и атаката на Русия в Азовско море засилиха съмненията

iconomist
iconomist / 09 January 2019 20:31 >
В Германия се засилват колебанията за "Северен поток 2"
Меркел обеща по-активна Германия
Източник: интернет
Подкрепата в коалицията на германския канцлер Ангела Меркел към „Северен поток“ 2 все повече спада, докато разочарованието от рискованото поведение на Кремъл расте, а натискът от американския президент Доналд Тръмп започва да се отразява, коментира Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Проектът за нови руски газопровод на стойност 11 млрд. долара ще удвои доставките на природен газ през Балтийско море до Германия. Той обаче среща все по-голям скептицизъм сред германските официални лица, които преди го защитаваха от критиките от Тръмп и от някои съюзници в Европейския съюз, твърдят високопоставени законодатели. Промяната може да предизвика натиск върху правителството на Меркел да се откаже от противоречивия газопровод и да забави изпълнението му.

Социалдемократът Нил Шмид, чиято партия е надежден защитник на проекта, казва, че твърде много депутати в Берлин бавно са осмислили геополитическото значение на „Северен поток“. Той ще намали обема газ, пренасян през Украйна, докато Русия се опитва да затрудни икономиката ѝ, лишавайки я от доходоносните транзитни такси“.

„Дебатът в Германия стана по-критичен“, казва Шмид, отговорен за външната политика в по-малкия коалиционен партньор, в интервю. Той добавя, че проектът не трябва да продължава, докато Русия и Украйна не постигна споразумение за транзита на газ. „Би било по-добре това политическо измерение да се вземе предвид“.

1200-километровият газопровод, който се строи от руската Газпром, е атакуван от някои от съюзниците на Германия, според които той засилва зависимостта на Европа от руската енергия и заобикаля ключови партньори като Украйна. Тръмп разкритикува силно проекта, твърдейки, че прави Германия „пленник“ на Русия.

Мненията се променят, особено на фона на все по-напрегнатите отношения с руския президент Владимир Путин, особено след задържането на украински кораби в Азовско море през ноември. Меркел, която е на нокти с Путин от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., иска освобождаването на над 20-е украински моряци.

Според Юрген Хард от ХДС управляващите партии в Германия трябва да намерят консенсус с ЕК по енергийната диверсификация и зависимостта от руски газ. Той поставя под въпрос и икономическата жизнеспособност на „Северен поток“, атакувайки предишната защита на правителството към проекта.

Меркел промени позицията си по „Северен поток“ миналия април, признавайки политическите измерения на тръбопровода и отдалечавайки се от предишното си твърдение, че това е просто бизнес начинание на частни инвеститори. Проектът не трябва да отслабва Украйна, прекъсвайки системата за пренос на газ, каза тя тогава.

Американският посланик в Германия Ричард Гренъл приветства по-скептичната позиция на Берлин, заявявайки, че газопроводът подкопава целите на ЕС в сферата на енергетиката и сигурността.

„През тръбопровода идва не само руски газ, но и руско влияние“, казва Гренъл в коментар за Bloomberg News. “Сега не е времето да възнаграждаваме Москва“.

Санкциите от САЩ могат потенциално да ударят компании в Австрия, Франция, Германия и Холандия. Royal Dutch Shell, подразделението на BASF Wintershall, Uniper, OMV и Engie са партньори на Газпром в проекта. Руският газов гигант отчете рекорден износ от 201 млрд. куб. м газ за Европа през 2018 г. и планира да поддържа този обем и през 2020 г.

„Нещо се промени“, казва в интервю Петер Бейер, координатор на трансатлантическите отношения в германското правителство. Той отдава промяната в настроенията около „Северен поток“ както на опасенията, че съюзниците в ЕС ще останат на студено, така и на последните маневри на Русия. Правителството на Русия може и да се наложи да коригира позициите си спрямо исканията на онези, които искат по-твърда линия към „Северен поток“, добавя той.
Exit