Правителството облекчи режима за наемане на работници извън ЕС у нас

Заявленията за пребиваване вече ще се обработват за 15 дни

iconomist
iconomist / 09 January 2019 19:30 >
Правителството облекчи режима за наемане на работници извън ЕС у нас
Източник: БТА
С 20 дни по-бързо вече ще става наемането на граждани от страни извън ЕС като сезонни работници в България, след като правителството съкрати максималния срок за одобряване или отхвърляне на молбите за визи за дългосрочно пребиваване от граждани на трети страни от 35 на 15 календарни дни.

Промяната ще създаде условия за по-бързо обработване на заявленията на лица, които желаят да извършват трудова дейност като сезонни работници у нас, и ще спомогне за по-ефективното задоволяване на потребностите на българските работодатели от работна сила за целите на сезонна заетост, съобщи правителствената информационна служба.

Българските работодатели отдавна се стремят да компенсират недостига на квалифицирани кадри в страната с внос на работна ръка от чужбина. Тъй като обаче заплатите в България няма как да примамят добре квалифицирани специалисти от други европейски страни, все повече се залага на привличането на кадри от държави, които не са страни членки на ЕС.

България вече има двустранни споразумения за трудова миграция с Армения и Молдова, а преговори продължават да се водят с Украйна, Беларус и Грузия.
Exit