Китай разреши внос на ГМО продукти от САЩ

Това било жест на добра воля в търговския спор между двете страни

iconomist
iconomist / 08 January 2019 20:31 >
Китай разреши внос на ГМО продукти от САЩ
Източник: архив
Китай одобри днес вноса на 5 генномодифицирани култури. Тази стъпка може да стимулира покупката на чуждестранни зърнени храни и да намали натиска от САЩ за отваряне на китайския пазар за повече селскостопански стоки, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

САЩ са най-големият производител на ГМО продукти, а Китай е водещият вносител на генномодифицирани соя и канола, припомня Investor.bg. 

Американските фермери и световните компании за семена от дълго време се оплакваха от бавния и непредвидим процес на одобрение на вносни ГМО продукти от Пекин, подклаждайки търговско напрежение между двете най-големи световни икономики.

Одобренията, публикувани на сайта на министерство на земеделието на Китай, бяха официално приети, точно когато американска търговска делегация има срещи с китайските си колеги тази седмица.

"Това е жест на добра воля към разрешаването на търговския спор", каза представителят за Китай в американската асоциация на селскостопанска промишленост.

Китай не позволява засаждането на ГМО продукти, но приема вноса на генномодифицирани култури като соята и царевицата за храна за животни.

Азиатската страна, която е най-големият потребител на соя в света, е закупила само около 5 милиона тона от американската реколта на тази култура през 2018 година, което е значително по-малко от обичайния внос.

САЩ поискаха от Китай да облекчи процеса на прилагане на одобренията за внос на ГМО продукти, като го направи по-прозрачен, навременен и основан на научни методи.

Дадените сега одобрения не трябва да се приемат като знак, че Китай е отстъпил пред тези искания, според неназован източник от селскостопанския сектор, пожелал анонимност заради деликатната тема.

"Това е още едно доказателство, че процесът на одобрение от Китай не е изцяло научно обоснован, а политически", твърди източникът.
Exit