Британският парламент гласува договора за Брекзит на 15 януари

Премиерът Тереза Мей обеща нови мерки по висящите въпроси

iconomist
iconomist / 07 January 2019 16:57 >
Британският парламент гласува договора за Брекзит на 15 януари
Гласуването на правителствения договор за Брекзит трябва да се състои на 15 януари в Камарата на общините на британския парламент. Това съобщава телевизия „Скай нюз“, позовавайки се на собствени източници.

Така телевизията уточни информацията, която прозвуча вчера от устата на премиера Тереза Мей. Тя съобщи, че гласуването ще се състои или на 14, или на 15 януари след приключването на парламентарните дебати, които ще започнат тази седмица, уточни БГНЕС.

Мей обеща, че през следващите няколко дни правителството ще предприеме редица нови мерки в три сфери: по отношение на ситуацията със Северна Ирландия, по въпроса за усилване на ролята на британския парламент по време на следващия етап от преговорите с Брюксел и в разрешаването на въпроса за получаване на допълнителни гаранции от ЕС за решаване на проблемите, които в най-голяма степен вълнуват британските депутати.

Най-главният от тези проблеми е неограниченото от реални времеви рамки на така нареченият „бекстоп“ – режим, при който Северна Ирландия остава в състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар с цел осигуряване на прозрачност на границата между Ълстър и оставащата в ЕС Ирландия.

На 25 ноември 2018 г. ЕС и Великобритания съгласуваха условията за Брекзит след преговори продължили година и половина. Тереза Мей изпитва сериозен вътрешнополитически натиск, защото депутатите поискаха от нея отново да съгласува условията за „бекстоп“ на Северна Ирландия след Брекзит. В тази ситуация британският премиер взе решение да премести гласуването за Брекзит от 11 декември за третата седмица на януари тази година.
Exit