Населението на Китай намалява за първи път от 70 години

Очакваният брой на новородените е паднал драстично през 2018, хората в страната са 1,27 млрд.

iconomist
iconomist / 07 January 2019 10:20 >
Населението на Китай намалява за първи път от 70 години
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
За първи път от 70 години населението на Китай е намаляло, съобщава АФП, като се позовава на данни от националната статистика. Според тях през 2018 година броят на новородените деца е намалял с 2,5 милиона, макар че очакванията са били за ръст от 790 000. Така населението на Китай е намаляло макар и с малко и в момента е 1,27 милиарда души.

Според експерти понижаващата се раждаемост се дължи на намаляването на броя на жените в детеродна възраст.

През 50-те и 60-те години на миналия век една китайка е раждала средно 5-6 деца, а през 70-те властите са стигнали до извода, че при тези темпове на нарастване на населението изхранването ще бъде проблем.

Затова и започва прилагането на мерки, които насърчават късните бракове и удължаване на периода между раждането на първото дете и следващото.

През 1979 се появява лозунгът „Едно семейство – едно дете“, който е закрепен и законодателно. Според прогнозите населението на Китай през 2000 година е трябвало да бъде 1,2 милиарда души и целта е постигната – населението в континентален Китай в началото на новия век е 1,242 милиарда.

Тази политика обаче довежда до намаляване на броя на китайците в трудоспособна възраст. В момента делът на китайците над 60 години е 17 %, а според някои прогнози през 2050 година възрастните хора ще бъдат една трета от общия брой на населението.

Поради тази причина китайските власти от 2015 насам преразглеждат политиката си за ограничаване на раждаемостта и предвиждат поетапно сваляне на ограниченията за броя на децата в едно семейство.
Exit