НСИ: Влошаване на стопанската конюнктура през декември

Понижава се и показателят за бизнес климата

iconomist
iconomist / 28 December 2018 14:48 >
НСИ: Влошаване на стопанската конюнктура през декември
Източник: архив
През декември стопанската конюнктура в нашата страна се влоши слабо в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от БНР.

Общият показател на бизнес климата в нашата страна се понижи през декември с 0,5 пункта, заличавайки почти на напълно слабото му повишение с 0,6 пункта през ноември. Това представлява шесто влошаване на стопанска конюнктура от месец май насам, когато съответният показател достигна най-висок връх от края на 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи с цели 2,7 пункта след повишение с 1,8 пункта през ноември. Влошаването е в резултат на по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Анкетата на НСИ също така отчита стабилизация на настоящата производствена активност, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 37% и от 34,1% от промишлените мениджъри.


Проучването на НСИ за декември продължава да отчита относително стабилно поведение на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Днешните данни обаче не са предпоставка за ускоряване на икономическия растеж в България през последните месеци на годината, след като по-рано през декември НСИ отчете забавяне на растежа на БВП през третото тримесечие до 3,1% от 3,4% през периода април – юни.
Exit