КЕВР: ВиК е зле, губи над 60 на сто от водата

На 100 км. мрежа има 85 аварии или повече

iconomist
iconomist / 14 December 2018 17:56 >
КЕВР: ВиК е зле, губи над 60 на сто от водата
Състоянието на ВиК сектора е изключително лошо, отчетоха от КЕВР. Загубите на вода надхвърлят 60 процента. На всеки 100 километра водопроводна мрежа има средно по 85 аварии, а при канализационната мрежа авариите са 200, съобщи БНР.
Освен това близо половината от общите водомери на сградите не отчитат правилно подадените количества вода, от което ВиК дружествата търпят загуби.

Поскъпването на водата е неизбежно, заяви директорът на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в комисията Ивайло Касчиев. Той посочи, че поскъпването е заложено в одобрените включително и от общинските съвети бизнеспланове на ВиК дружествата.

Мога да цитирам едно интервю, което прочетох на кмета на град Шумен. Той казва, че: "Да, подкрепил съм бизнес план, но сега съм против увеличението на цената". Това е все едно аз да кажа: "Да, аз се заклех и казах "да" в обредния дом, но няма нужда да го спазвам". Това е абсолютно несериозен подход и не считам за норамлно да се играе с такива политически мерки, каза Касчиев.
Exit