Прокуратурата повдигна обвинения на 6-ма от пътната агенция

Те ще отговарят за неспазване на правилата за пътни съоръжения и причиняване на смърт по непредпазливост

iconomist
iconomist / 13 December 2018 17:23 >
Прокуратурата повдигна обвинения на 6-ма от пътната агенция
Източник: АПИ
20 месеца след като жена загина от паднала греда от старо осветително тяло в един от тунелите на магистрала „Хемус“ – „Ечемишка“, прокуратурата повдигна обвинения на бившите изпълнителни директори на Агенция „Пътна инфраструктура“ – Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, и на още четирима служители на Агенцията, съобщи БНР.

Те ще отговорят за това, че при условията на независимо съпричиняване са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили смъртта на Елена Михайлова.

Разследването е установило, че на стоманената конструкция за окачване на осветителните тела, монтирана през 1984 г., до деня на инцидента е правен оглед шест пъти и при всеки от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита. Мерки обаче не са били предприети.

От прокуратурата информират и че още през 2010 г. падналата конструкция е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015-а се е намирала в аварийно състояние.

Другите обвинени във връзка с инцидента през февруари 2017 г. са И. Захариева, в качеството ѝ на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта, Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта; Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта, и Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта.

Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години, се посочва в днешното съобщение на прокуратурата.
Exit