Еманюел Макрон: Засега няма да въвеждаме извънредно положение

Въпреки това в Париж вчера са извършени 412 ареста при протест на "жълтите жилетки"

iconomist
iconomist / 03 December 2018 09:54 >
Еманюел Макрон: Засега няма да въвеждаме извънредно положение
Френският президент Еманюел Макрон проведе в неделя извънредно заседание във връзка с безредиците, в които прерасна поредният протест на "жълтите жилетки" срещу цените на горивата. Според официалните данни 263 са били ранени.

Въвеждането на извънредно положение засега не е на дневен ред за френското правителство – това стана ясно след извънредното заседание, свикано от президента Макрон във връзка с размириците по време на протеста на "жълтите жилетки". Президентът е разпоредил да се обсъдят нови мерки, с които силите на реда да реагират на опасната ситуация, и е настоял никой от виновните да не остане ненаказан.

Преди обед Макрон огледа лично щетите от безредиците в луксозния квартал около бул. "Шанз Елизе", където беше посрещнат от протестиращи с освирквания и призиви за оставка. Метежниците не пощадиха Триумфалната арка, чиято фасада е издраскана, а във вътрешността ѝ са изпочупени витрини и музейни експонати. По околните булеварди още се осеяни с счупени стъкла и останки от изгорели автомобили.

Политическите противници на Макрон – крайнолевият Меланшон и националистката Льо Пен – призоваха за разпускане на Националното събрание. Днес вътрешният министър Кристоф Кастанер ще бъде изслушан в Сената във връзка със ситуацията.

Еманюел Макрон проведе спешна среща с премиера и министрите на вътрешните работи и на околната среда, на която заяви, че отговорните за насилието и щетите ще заплатят за своите действия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

По данни на полицията, по време на вчерашния протест на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците и разходите за живот, в Париж са извършени 412 ареста. Един от стотината ранени е в критично състояние, друг е останал без ръка.

Заради безредиците премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Полша, където трябваше да участва в климатичната конфаранция на ООН в Катовице. Вместо него там е  министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.

В Марсилия анархистите са изгорили коледната елха, размирици е имало в Тур, Авиньон, Страсбург и други градове.

Виновните „ще бъдат разпознати и наказани“, обеща по-рано президентът Еманюел Макрон, който насрочи извънредно заседание веднага след връщането си от Буенос Айрес. Френският президент Еманюел Макрон отиде при Триумфалната арка, веднага след като се завърна в Париж от срещата на Г-20, за да види с очите си щетите, нанесени от участници във вчерашните безредици по време на протестите срещу поскъпването на горивата.

По-рано вътрешният министър Кристоф Кастанер не отхвърли възможността за извънредно положение, искано от полицията. Вратата за преговори е отворена – увери той мирно протестиращите.

Опозиционните лидери обвиняват управляващите за изпуснатия контрол. Според крайнолевия Жан-Люк Меланшон властите „си играят със страха“ на французите, за да дискредитират протеста.

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда в събота, съобщи министър Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.

В последните протести, които от недоволство срещу поскъпването на горивата прераснаха във всеобщо недоволство, са се включили повече от 75 хил. души, съобщи френското вътрешно министерство.

Президентът Еманюел Макрон потвърди политиката си за горивата, която, по думите му, е необходима в борбата с глобалното затопляне.
Exit