Десислава Иванчева и Биляна Петрова са със забрана да напускат страната

Според адвокат Емануил Йорданов съдът толерира безобразията на прокуратурата

iconomist
iconomist / 20 November 2018 13:27 >
Десислава Иванчева и Биляна Петрова са със забрана да напускат страната
Източник: Тони Тончев/S Media
Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които са подсъдими за искане на подкуп, вече нямат право да напускат България, съобщиха от Специализирания съд.

Според съдия Иво Хинов, който гледа делото за корупционната афера в столичната община "Младост" и миналия петък промени мерките им за неотклонение от "задържане под стража" на "домашен арест" - определение, което спецпелативният съд спря, забраната за напускане на страната е, за да се гарантира явяването им в съдебна зала, предаде БНР.

По-рано бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, сега адвокат на една от обвиняемите заяви, че прокуратурата върши безобразия и драстично нарушава закона и това поведение се толерира от съда.

„Това не е единствен случай, има много такива“, каза адвокатът и допълни, че тези случаи поставят остро въпроса какви реформи трябва да се направят в прокуратурата и какво трябва да е нейното място в системата на държавните органи.

Йорданов съобщи, че е подготвил жалба срещу определението на съда, с което той заменя задържането под стража на Иванчева и Петкова с домашен арест, защото смята, че домашният арест е прекалено тежка мярка и не отговаря на целите на правораздаването.

Той иска и отвод на целия състав на съда, постановил определението, без да има образувано дело пред себе си.

Адвокатът добави, че обмисля да сезира Инспектората на Висшия съдебен съвет, тъй като според него има драстично нарушение на закона.

Според него специализираните прокуратури в София и Пловдив изобщо не се съобразяват със закона и са толерирани от съда по „безобразен начин“.
Exit