Макрон обяви "социално и икономическо извънредно положение"

Част от мерките срещу него е вдигане на минималната заплата със 100 евро

iconomist
iconomist / 11 December 2018 08:35 >
Макрон обяви
Френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната месечна заплата във Франция от януари, предадоха световните агенции.

В телевизионно обръщение към нацията, направено след бурните протести на движението на "жълтите жилетки", Макрон каза също, че обявява "социално и икономическо извънредно положение". Той заяви, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд.

Макрон прикани работодателите, които могат да си го позволят, да платят на своите работници специална премия за края на годината, която да бъде освободена от данъци и социални удръжки.

Президентът обаче отказа да върне данъка върху богатството.

Той обеща, че ще бъдат използвани "всички средства", за да се възстанови спокойствието след съпроводените от насилие протести, които разтърсиха Франция.

Това беше първото му обръщение към нацията, откакто насочените срещу данъците демонстрации прераснаха в бунтове в Париж.

Президентът се опита да възприеме мек и успокоителен тон и призна, че "гневът и възмущението" на обществото е свързано с високите разходи. Той обаче заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите.

По думите му "никой гняв не оправдава" нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон.

Френският президент Еманюел Макрон също така осъди актовете на насилие, извършени от демонстрантите срещу полицията по време на протестите на „жълтите жилетки“.

Макрон призова "жълтите жилетки", които протестират срещу високите цени на горивата, към спокойствие. „В страната трябва да цари спокойствие и републикански ред“, призова той.
Exit