Тайните на успеха

iconomist
iconomist / 19 November 2018 19:31 >
Тайните на успеха
Броени дни преди Церемонията по връчването на Националните награди за интериорен дизайн Dibla Design Awards победителите от миналогодишното издание на съревнованието разкриват своите тайни за успех и смело отговарят на въпросите на платформата "Дибла".

Покани за Церемонията се разпространяват чрез билетните портали bilet.bg, eventim и ticketportal

КАТЕГОРИЯ АПАРТАМЕНТ


победител Ина Дамянова, проект "Частен апартамент"
- Как Ви стимулира признанието да спечелите първа награда в категория "Апартамент" на "Жилищен интериор"?
- Чувствам се горда с тази награда и мога да кажа, че тя промени моето лично самочувствие като дизайнер, отвори вратата на желанието ми да взема участие и в други конкурси, както и ме направи по-уверена, че съм на правилния път. Не е и за подценяване и фактът, че това повлия и върху самите ми клиенти.

КАТЕГОРИЯ ФАМИЛНА КЪЩА


победител арх. Анна Неврокопска, проект "Каменната къща в Созопол"
- Включихте ли се в съревнованието Dibla Design Awards и тази година и ако да - защо?
- Реших да участвам и тази година, защото ми харесва форматът на Платформата. Благодаря ви за възможността да се запозная с творчеството на колегите в България, както и със самите тях. Лесно е човек да се впусне в работното си ежедневие и да се откъсне от цялото. Считам, че "Дибла" допринася за изграждането на устойчива дизайнерска и проектантска общност.

КАТЕГОРИЯ ЗАВЕДЕНИЕ/БАР-РЕСТОРАНТ


победител Funkt Architects, проект "Бар Спутник"
- От кого се учите, с кого се сравнявате в работата си?
- Учим се от големите имена в модернизма, не се сравняваме - това е белег на несигурност. Сравняваме се със себе си, преди и сега, дали сме станали по-добри или не.

КАТЕГОРИЯ МАГАЗИН/ИЗЛОЖБЕНА ПЛОЩ


победител dontDIY, проект "Drekka"
- Ще видим ли отново ваши проекти, състезаващи се за наградите в съревнованието Dibla Design Awards и тази година?
- Включихме се в съревнованието за Dibla Design Awards и през 2018 г., защото професионалните обединения на национално равнище и редовните прегледи на реализираните проекти в дадена сфера са сред основните механизми за постигане на разнообразна, качествена и адекватна на времето професионална среда, която се самомотивира за по-нататъшно развитие.

КАТЕГОРИЯ ОФИС/РАБОТНА СРЕДА


победител DA Architects, проект "Шоурум на Workspace"
- Кое ви вдъхновява в работата?
- Една от хубавите страни на нашата работа е, че тя може да бъде вдъхновена и захранвана от множество стимули. От една страна, това могат да бъдат средата и природните дадености, от друга - предизвикателствата на самата задача, а от трета - желанието на нашите възложители и партньори да постигнат качествен резултат и доверието, което ни гласуват. Но нещото, което освен вдъхновение ни носи и увереност, са успешно реализираните проекти, защото те са както нивото, което отразява нашия опит, така и летвата, която се стремим да надскочим с всеки следващ проект.

КАТЕГОРИЯ РЕСТОРАНТ


победител Красимир Капитанов, проект "Raffy Walltopia"
- Какво Ви донесе признанието от първа награда в категория "Ресторант"?
- Да спечелиш награда от една страна е удовлетворение и чест, но от друга е признание, което задължава! Награда като тази в категория "Обществен интериор" неминуемо води до пълна концентрация и поемане на огромна отговорност. Изкуството като цяло е мощен лост за упражняване на влияние върху голям кръг хора. В този ред на мисли, ние професионалистите, които правим обществени интериори не просто маркираме някакви красиви пространства, а отправяме послания!Градим естетически критерии, провокираме очаквания, отваряме нови възможности. Казано простичко, малко или много променяме хората. Когато сме били адекватни спрямо времето и пространството, в което живеем, означава че сме направили света и хората около нас малко по-добри, което за мен е и смисълът на всяко изкуство!
Exit