Фалшиви новини? Не, фалшиви личности дебнат отвсякъде

Премиерна постановка на „Белла фигура” от Ясмина Реза в „Армията”

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 21 October 2018 10:33 >
Фалшиви новини? Не, фалшиви личности дебнат отвсякъде
Сцена от "Белла фигура" в "Армията".
Ако има класация на най-често изричаните думи и изрази през последната година, то fake news/фалшиви новини е на почетно място в нея. Това е проблем на обществото. Личен проблем обаче е кой какъв е и за какво се представя в стремежа си да бъде „по-така”. Той вълнува Ясмина Реза – авторката на пиесата „Белла фигура”, и режисьора Антон Угринов, който я поставя на сцената на Театър „Българска армия”.

Столичните театри често създават неудобството да планират премиерите си в един и същи ден. Така бе и тази седмица. Три трупи решиха да покажат едновременно най-новите си постановки и на журналистите не им остана друго, освен по неволя да пренебрегнат две от тях. Избрах „Армията”. Харесвам драматургията на Ясмина Реза („Арт”, „Богът на касапницата”). Интересен ми е и Антон Угринов, млад режисьор с уклон към текстовете на Реза и към същественото в театъра. А и изборът му на актьори е добър – Гергана Плетньова, Стефка Янорова, Елена Райнова, Георги Къркеланов и гостуващите Станислав Ганчев и Георги Йовчев. Очакваше ме час и половина с нещо ново.

Нова пиеса, разбира се. И нов поглед към заложеното в човешкото същество желание да се крие зад фалшив образ. Да прави това, което му идва отвътре, но да го потулва, защото „какво ще кажат хората”.

Героите? Млад мъж, изневеряващ нагло на жена си, но ако може, никой да не знае какви ги върши; аптекарка, която всъщност е просто продавачка в аптека, но дава фармацевтични съвети наляво и надясно, докато бяга от майчините си ангажименти, въртейки любов с женен мъж; приятелка на съпругата на неверника, която се пише голяма моралистка, но живее без брак с поредния си „съпруг”; въпросният „съпруг”, който е много примерен, но само когато половинката му го държи под око; възрастна дама, на която вече не ѝ пука от нищо, защото има рожден ден, чиято поредност може би и тя вече не знае…

Лека катастрофа събира петимата. На всеки му се иска да избистри картинката „кой какъв е и защо такъв е”, но до един си търсят – както казват италианците – bella figura, в която да облекат мечтаното си „аз”. А пък както казва менте аптекарката, пълнят куфарите с всичко, за да превземат бъдещето, но един ден откриват, че не са помръднали от кота нула.

Хареса ми „Белла фигура”, режисирана от Антон Угринов. Умна, премерена към точна цел постановка, без баналности и първичен хумор. Едновременно спокойна и истерична, тъжна и смешна житейска ситуация с живи образи, които можеш да срещнеш навсякъде.

Следващите представления са на 24 октомври, 1 и 2 ноември. И

 

Sn

Сцена от „Белла фигура“ в „Армията“

Снимка: Театър „Българска армия”

 

-----

 

„Сфумато”се връща при Радичков

 

Прозорлив ход прави Театралната работилница „Сфумато”. Малко преди годината, в която ще отбележим 90 г. от рождението на Йордан Радичков, трупата се връща към любим свой автор.

Радичковите текстове неведнъж са били предизвикателство за „Сфумато”. Сега обаче проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев търсят нова среда за познатите ни герои. Програмата „Ноев ковчег” е от две части – премиерата на „Луда трева” бе тази седмица, предстои и „Нова библия” („Суматоха”). Идеята на двамата режисьори е да направят „нов театрален превод на посланията на Радичков – предупреждения за съдбата на уникално българското в срещата му с Европа и света; да реабилитират живата връзка на българина с природното и магичното в битието”.

Следващото представление на „Луда трева”/Програма „Ноев ковчег” е на 29 октомври.

 
Exit