Здравословна доза скептицизъм

Някои описват срещата между Тръмп и Юнкер като успех за Европа, но в дългосрочен план нещата може да не са толкова розови

Пламен Енев
Пламен Енев / 03 August 2018 10:57 >
Здравословна доза скептицизъм
Източник: GettyImages
ПОБЕДИТЕЛ: Германската автомобилна индустрия спечели най-много от срещата. Акциите на BMW се повишиха с 5,5% на следващия ден
Акциите на германските автомобилни производители очаквано се покачиха в деня след срещата между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер, след като заплахата за повишаване на тарифите върху колите, внесени в САЩ от Европа, бе замразена. Това беше очаквано, защото потенциалните 25% върху автомобилите, каквато бе заканата на администрацията на Тръмп, означават добавяне на 10 000 евро за всяка европейска кола, внесена в САЩ. Прогнозата на ЕК беше, че ако се въведат такива нива, европейският износ на автомобили и части за тях ще падне наполовина.

Германската асоциация на автомобилната индустрия определи срещата като "голяма крачка напред" и "добра новина за бизнеса и потребителите от двете страни на Атлантическия океан". Но липсата на яснота относно дългосрочните търговски отношения между ЕС и САЩ не разсейва безпокойството. "Решенията са стъпка в правилната посока, но остава здравословна доза скептицизъм“, казва пред „Блумбърг“ президентът на Германската камара на индустрията и търговията Ерик Швайцер. Медията цитира и Марсел Фрацшер, ръководител на базирания в Берлин Германски институт за икономически изследвания, който предупреждава, че въпреки деескалацията на напрежението САЩ могат да манипулират СТО в своя полза и допълнително да отслабят европейския мултилатерализъм.

Какво всъщност постигнаха Тръмп и Юнкер

Пред „Гардиън“ висш европейски дипломат описа резултата от срещата Тръмп – Юнкер като „разговори за разговорите“. Обещанията на Юнкер, че ЕС ще увеличи вноса на соя и втечнен природен газ от САЩ, не звучаха много сериозно предвид факта, че такива решения се вземат от частни компании, а не от ЕК. При връщането си в Брюксел участници в срещата от страна на ЕС признаха, че единствено пазарните сили могат да вземат решение за увеличаване на този внос. „Уолстрийт Джърнъл“ и Ройтерс определиха срещата като победа за Европа, защото ще са нужни години, за да се изгради нужната инфраструктура за сериозно увеличение на вноса на втечнен американски газ. По отношение на соята Европа по принцип задоволява нуждите си с внос от Америка и Бразилия. Но бразилската соя поскъпна, защото замести американския износ за Китай, и купувачите от ЕС така или иначе се насочват основно към САЩ за внос.

Необединена Европа

Френските медии не бързат да отварят шампанското, а някои местни анализатори дори обвиняват Юнкер, че е защитил само интересите на Германия, тъй като френските автомобилостроители не изнасят на американския пазар, за разлика от германските. Още преди срещата Холандия и Франция настояваха на масата да се постави твърдо въпросът с отмяна на американските тарифи за стоманата и алуминия. След нейния край основното притеснение бе обещанието да се работи за „нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии“, което си е на практика основата на всеобхватно търговско споразумение. "Добре е да се върнем към преговорите с американците по въпросите на търговията, но дискусиите трябва да се провеждат ясно и не под натиск", заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. Той даде да се разбере, че Франция ще наложи вето на всякакво голямо споразумение, което намалява европейските стандарти за защита на потребителите и околната среда, а политиката по отношение на селското стопанство „изобщо не може да бъде обект на промяна“.

В крайна сметка договореното във Вашингтон примирие спечели време за намирането на решение за трайното спиране на търговска война между Европа и САЩ. Повечето експерти прогнозират, че нещата ще останат така поне до следващата пролет, когато ще са минали междинните избори в САЩ и вотът за Европейски парламент. Но мнозина се презастраховат, като добавят, че от непредвидимия Тръмп може да се очаква всичко. Както каза един европейски дипломат след срещата: „Оръжията са свалени, но базуката с тарифите може да бъде изкарана всеки момент от шкафа“. Ако това стане, отговорът на ЕС трябва да е единен, а поне засега това не изглежда лесно постижимо. Дори и Тръмп да не е отишъл на разговорите с Юнкер с нагласата да даде отстъпки, за да разедини ЕС, то в дългосрочен план такъв резултат не е изключен.

Текстът е публикуван в брой 31 /2018 г. на списание "Икономист" от 3 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ