ЕК и Германия с компромис за спасяването на "Луфтханза"

Компромисът предвижда "Луфтханза" да отстъпи на конкурентите си до 24 слота за излитане и кацане

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 May 2020 14:00 >
ЕК и Германия с компромис за спасяването на "Луфтханза"
Германия и Европейската комисия постигнаха важен компромис по отношение на бъдещия спасителен план за авиокомпанията "Луфтханза", който е на стойност 9 милиарда евро. Говорител на Европейската комисия и германското правителство потвърдиха, че е постигнато споразумение.

Компромисът предвижда "Луфтханза" да отстъпи на конкурентите си до 24 слота за излитане и кацане. Това са много ценни и желани права за авиокомпаниите, които имат 8 приземени самолета, според компанията.

Изпълнителният съвет приема отстъпките, чийто размер е бил ограничен в сравнение с първоначално споменатото, и е в очакване на одобрение от надзорния орган, се посочва в съобщението на "Луфтханза".

В сряда този орган беше отказал да одобри проекта за спасяване, който включва възстановяване на държавното участие в компанията, преценявайки, че европейските искания "ще я отслабят".

Европейската комисия беше настояла "Луфтханза" да отстъпи до 20 самолета и още по-голям брой слотове, според източник, близък до преговорите.

Тези права, разделени по равно между летищата във Франкфурт и Мюнхен, и отдадени на търгове, ще бъдат запазени "за нови конкуренти" за период от година и половина, преди компаниите, които вече присъстват в тези два града, да могат да ги откупят, ако все още са налични.

Слотовете не трябва да бъдат заети само от европейски конкуренти, които не са получили никаква държавна помощ във връзка с пандемията от коронавирус, се добавя в съобщението на германската компания.

След като даде одобрение, надзорният съвет трябва да свика "в скоро време" извънредно общо събрание на акционерите. Те също трябва да одобрят спасителния пакет, тъй като той минава през увеличаване на капитала, посочва АФП.

Правителството, "Луфтханза" и Европейската комисия достигнаха важен етап в преговорите, който отваря пътя към консултации с общото събрание, обясни министерството на икономиката в съобщение. "Извън това, преговорите продължават", обяви министерството.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ