Развлекателната индустрия ще загуби 160 млрд. долара заради пандемията

Печеливш от ситуацията излиза стрийминга, което ще отчете растеж през следващите пет години, показва анализ на Ampere

iconomist
iconomist / 26 May 2020 13:42 >
Развлекателната индустрия ще загуби 160 млрд. долара заради пандемията
Източник: Shutterstock
Кината ще бъдат залети от филми, които сега се задържат, което ще доведе до забавяне на производството на продукции през следващата година.
Според данни на компанията „Ampere Analysis“, която се занимава с анализ на пазара, глобалният сектор на развлеченията ще загуби 160 милиарда долара (146 милиарда евро) от растежа си в следващите пет години в резултат на кризата от пандемията Covid-19, предава БГНЕС.

Въпреки че най-голямото въздействие ще се усети през тази и следващата година, растежът ще намалява всяка година през петгодишния прогнозен период, сочи Ampere в анализ, публикуван на уебсайта й.

Въпреки че по-голямата част от развлекателната индустрия ще изпита негативните ефекти от пандемията, Amper идентифицира най-големите губещи.

„Рекламата е най-силно засегната, както в краткосрочен план, така и като цяло, но анализът на развлекателния сектор показва, че области като театъра и киното са пропорционално по-сериозно засегнати“, казва Гай Бисън, директор по аналитичните изследвания в „Ampere Analysis“.

Киното ще загуби 24,4 милиарда долара през следващите пет години, като ръстът на приходите му ще бъде по-нисък с 11 на сто спрямо предишните прогнози на Ampere за следващите пет години.

През петгодишния период на прогноза, секторът на развлеченията (без рекламата) ще загуби нетен ръст от 23 милиарда долара в сравнение с прогнозите преди Covid-19.

Пазарът на реклама онлайн и в телевизията е най-силно засегнатият сектор в краткосрочен план и като цяло с почти еднакво въздействие както през 2020 г., така и през 2021 г. Рекламният пазар ще загуби близо 40 милиарда долара растеж през 2021 г. и още повече през 2021 г. (43 милиарда долара). Възстановяване ще има през 2022 г., но все пак под прогнозните нива за целия период.

Тъй като затварянето на кината оказва непосредствено влияние върху приходите от кинопродукции, по-дългосрочните ефекти ще доведат до заливане от филми, които се борят за дати за излизане през следващата година. Това в крайна сметка може да доведе до забавяне на производството на филми, което ще повлияе на реализирането и разпространението на съдържание по-нататък.

Големият победител ще бъде стрийминга. Последните прогнози на Ampere предполагат, че стриймингът ще спечели 12% допълнителен ръст в приходите за петгодишния прогнозен период. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ