Иванчева и заместничката й остават в ареста

Специализираният наказателен съд пусна Иванчева и заместничката й по домашен арест

iconomist
iconomist / 16 November 2018 17:55 >
Иванчева и заместничката й остават в ареста
Източник: БТА
След 7 месеца под стража Специализираният наказателен съд пусна днес под домашен арест отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Според съдия Иво Хинов двете са във влошено психическото и физическото състояние, което затруднява възможностите им пълноценно да реализират правото си на лична защита. Съдът разпореди те да бъдат незабавно освободени.

“Аз искам да благодаря на съдебния състав за проявената човещина и затова, че иска да се спазват условията за справедлив процес, което ми връща вярата в правосъдието“, каза съдия Хинов,цитиран от БНР.

“Ние рано или късно ще докажем, че не е имало никакво авторство от наша страна и не сме искали никакви пари“, казаха Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Заедно с бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров те са на съд по обвинение, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Дюлгеров е "под домашен арест" още от края на октомври.

Заради необратимо влошаване на здравословното им състояние съдията от Специализирания наказателен съд Ино Хинов уважи искането им за по-леки мерки за неотклонение и замени "задържането под стража" с "домашен арест". В определението си той записа изрично, че освобождаването на двете трябва да стане незабавно.

Два часа по-късно Специализираната прокуратура протестира по-леките мерки за неотклонение на отстранената кметица на Младост и бившата й заместничка, подсъдими за искане на подкуп.

От спецобвинението настояват да се спре предварителното изпълнение на новите им мерки за неотклонение "домашен арест" до произнасянето на Апелативния специализиран съд, с мотив, че извън ареста, Иванчева и Петрова могат да се укрият и да извършат ново престъпление.
Exit