Ветеринари във война

Зейват сериозни проблеми в превенцията на смъртоносни болести по животните

Драгомир Николов
Ветеринари във война

Люта битка между частни и държавни ветеринари ври и кипи под похлупака на пандемията Covid-19. От острите упреци, които се разменят в писма, адресирани до премиера Бойко Борисов, обаче лъсват сериозни пропуски в контрола и превенцията на смъртоносните болести, които минаха през фермите през последните години – африканска чума по свинете, „луда крава”, син език, шап и др. Дупките в контрола зейват и в одити на Европейската комисия, които показват доста слабости в държавната дигитална система за надзор на животновъдството – ВетИС, както и лоши резултати от замяната на екарисажите с мобилните инсинератори за обезвреждане на мъртви животни. 

Точката на кипене в спора е провокирана от решение на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) от началото на 2020 г. да изземе от частните ветеринари ваксинацията срещу антракс, заразен нодуларен дерматит и прегледите на пчелни семейства и да я повери на държавните лекари. Според Българския ветеринарен съюз (БВС) това е крещящ конфликт на интереси и организацията иска от премиера Борисов оставките на шефа на агенцията проф. Паскал Желязков и на ресорния зам.-министър на земеделието д-р Янко Иванов. От министерството контрират, че снемат доверието си от частно практикуващите лекари заради спорни резултати от дейността им.

Виновни за чумата?

За първи път в тази кореспонденция Министерството на земеделието допуска, че виновни за разрастването на епидемията от африканска чума по свинете от миналото лято са и частно практикуващите ветеринарни лекари. Досега официално се обвиняваха румънските туристи, които с храната са донесли заразата у нас, и дивите прасета, за които бе направена и ограда от тел по Дунав. Заразата засегна тежко 40% от индустриалното свиневъдство, избити бяха животните в най-големите свинекомплекси в страната. 

В спора си с частните ветеринари земеделският министър Десислава Танева посочва, че заболяването за първи път се е появило през 2018 г. в област Варна и там категорично било доказано, че „регистрираният ветеринарен лекар е опитал да лекува животните, без да уведоми областната дирекция по храните” и не е взел мерки за предотвратяване на евентуалното разпространение на болестта, каквито са инструкциите на БАБХ. Година по-късно в Плевенска област също имало такива доказателства.

Танева припомня, че за ликвидиране на болестта бе взето решение за по-ранно клане на прасетата, отглеждани в задните дворове, като за реализирането му било поискано съдействие от частните ветеринари, но те отказали. От Българския ветеринарен съюз посочват в писмо до премиера Борисов, с което “Икономист” разполага, че на последната си среща с министър Танева от 26 септември 2019 г., директно са били обвинени, че с нищо не са помогнали при овладяването на Африканската чума по свинете. От ветеринарния съюз отричат този упрек и контрират, че не само не са „били поканени да участват в борбата” с болестта, но дори им е било „забранено”. 

 

Лош контрол за „луда крава”

Спорът ражда още една лоша новина – през 2019 г. ваксинацията и контролът на опасни болести по животните са се забавили чувствително, с месеци заради оспорени обществени поръчки. "През 2019 г. здравеопазването на животните и гарантирането на безопасна и качествена храна за населението беше поставено под риск. Поради различни причини, всички свързани с ръководния екип на БАБХ”, голям процент от мерките заложени в Националната програма за профилактика и контрол на болести 2019-2021, не са извършени”, посочват директно от БВС.

В детайли уточняват, че не били доставени достатъчно тестове за изследване на преживните животни за бруцелоза, заболяване, което може да се предаде и на хората. Много голям процент от мозъчните проби, взети от заклани животни за изследване за Спонгиформна енцефалопатия, т.нар. “луда крава”, също не били изследвани. “В абсурдна ситуация бяха поставени регистрираните ветеринарни лекари да изпълняват ваксинация на преживни животни срещу “син език”, защото ваксината бе раздадена в началото на декември 2019 г., а нормалните срокове за тази дейност са март и април”, посочват още от БВС.

Продължава на следващата страница...

1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ