Предвиждат субсидии върху доходите на зеленчукопроизводителите

Колкото по-голям доход се декларира от зарзават, толкова по-голяма ще е помощта

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 30 April 2020 15:30 >
Предвиждат субсидии върху доходите на зеленчукопроизводителите
Правителството ще изплаща нови субсидии, с които ще се премира изкарания доход от българските зеленчукопроизводители. Целта е в условията на COVID-19 да не се допусне спад на българското зеленчукопроизводство, а дори и да се генерира ръст. Идеята за субсидии за дохода е на вицепремиера Красимир Каракачанов, която пък му е предложена от производителя Красимир Кумчев от с. Тръстеник, който отглежда плодове и зеленчуци. Новината бе съобщена днес в МС от земеделския министър Десислава Танева и от самия Кумчев.

“Ще се дават допълнителни субсидии само върху дохода на зеленчукопроизводителите”, каза Кумчев. Идеята е колкото по-голям доход декларира пред данъчните земеделският производител, толкова по-голяма субсидия да получи. Фермерът посочи, че в момента масова практика е при продажба на 1 тон краставици, чиято цена е по 1 лев за килограм, във фактурата да се пише по 20 стотинки и така да се ощетява бюджета.

“С въвеждането на новите субсидии дори и малките производители ще имат интерес, да издават фактури, защото без фактури няма да получат съответни субсидии”, каза Кумчев. Идеята му за подобна схема е от няколко години. През 2017 г. пред “Икономист” той прогнозира, че изсветляването ще увеличи приходи в хазната от с 500 млн. лв., но сметката тогава беше правена при премиране на доходите на всички фермери, не само на зеленчукопроизводителите.

Красимир Кумчев
Днес Кумчев посочи, че схемата пилотно ще се приложи само за зеленчукопроизводството, защото само при тях стимулът може да даде резултати още в рамките на 2020 г. Фермерът се мотивира, че от засяването на зеленчуците до отглеждането им в разсад са необходими 30-40 дни. Така че, ако утре 1 май се засеят, то разсадът ще е готов за засаждане на полето до 1-10 юни. “Климатът ни позволява до 15 юни да се изнася разсад на полето. След тази дата е възможно само за  зеле, броколи и карфиол”, разясни Кумчев.

От думите на земеделският министър Десислава Танева стана ясно, че размерът на ресурса за помощта ще стане ясен през май. В свой фейсбук постове самият Кумчев посочва, че най-вероятно ще са необходими 150 млн. лв.

Десислава Танева обяви още, че ЕК е одобрила промяна в прилаганата у нас Програма за развитие на селските райони. 175 млн. евро по нея се пренасочват към няколко мерки. 40 млн. евро от тях са по мярка “Биологично производство”. Тези средства бяха замразени за страната ни заради одити на ЕК, които разкриха липса на контрол на биопроизводство у нас, разказа преди дни пред “Икономист” отстраненият зам.-министър Чавдар Маринов, който не приемаше всички възгледи на Министерство на земеделието за регулации над търговските вериги. Танева припомни, че рестартирането на средствата за биопроизводството е  било част от предизборната й кампания.

Останалите средства от пренасочването ще отидат за мярка за биосигурност във фермите предвид болестите по животните от предходните години. За инвестиции в животновъдни ферми, за млади фермери и за малки стопанства.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ