Танева отстъпва за българската суровина в млечните продукти в хипермаркетите

Вместо изцяло родно, сега изискването е за 80% българско мляко в млечните стоки във веригите, а останалите могат да са вносно мляко на прах

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 30 April 2020 12:55 >
Танева отстъпва за българската суровина в млечните продукти в хипермаркетите
Източник: Shutterstock
Министерство на земеделието чувствително сваля изискването за съдържанието на българското сурово мляко, което трябва да присъства в родните млечни стоки, продавани в хипермакетите. Ведомството на Десислава Танева предлага търговските вериги да се задължат да продават 90% български млечни стоки, но вече направени с минимум 80% българско сурово мляко, става ясно от текста за изменение, който е изпратен за съгласуване с бранша, и с който „Икономист“ разполага. В приетото вече постановление изискването беше веригите да продават 90% родни млечни стоки, но направени със 100% българско сурово мляко.

В новият текст пише: “В търговските вериги по чл. 1, ал. 1. задължително се предлагат мляко и млечни продукти, произведени от минимум 80% сурово мляко, добито от животни, отглеждани в животновъдни обекти, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност”. Остава нормата количествата,  прясно, кисело или цедено мляко, саламурено сирене, извара, и кашкавал, произведени от регионални производители и от утвърдените преработватели да са общо поне 90% от продаваните от веригите млечни стоки“.

Компромис в ущърб на фермерите

“Това е компромис от министерство на земеделието в полза преработвателите и търговските вериги, който е в ущърб на фермерите. Текстът позволява сирене да е направено с 80% българско сурово мляко и 20% сухо мляко, внесено от Германия или от някъде другаде. Това е врата в полето, защото Българската агенция по храните има уреди, които откриват само наличие на сухо мляко или растителна мазнина в млечните стоки, но те не могат да измерят какъв процент е тази съставка”, коментира  пред “Икономист” собственик на голяма кравеферма, отглеждаща животни за млечно животновъдство.

Текстът ще е стимул и за веригите, защото в голямата част сирената и кашкавалите, произвеждани под техните марки, също има сурово мляко, но и мляко на прах, внасяно от други държави от ЕС, посочи фермерът.
Факсимиле от новите изисквания:

От Сдружението за модерна търговия, обединяващо големите търговски вериги вчера посочиха, че им е изпратен за съгласуване нов текст на задължението за български млечни стоки, по което те трябва да изпратят становище до Министерство на земеделието днес, но не издадоха съдържанието му.

Всъщност нормата веригите задължително да продават 90% български млечни стоки от 100% българско сурово мляко най-остро бе критикувана от Сдружението за модерна търговия. При появата на този текст още във вариант предложение структурата излезе с гневна позиция. „Чии интереси обслужва министър Танева в млечния сектор, на малките или на някой голям олигарх?“, се казваше в изявление до медиите, разпратено на 14 април от Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико по повод приетото постановление. „Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко”, посочват хипермаркетите.

Официалните мотиви

В официалните си мотиви за промяната от Министерство на земеделието посочват, “мотивът за допускане на минимум 80% българско сурово мляко се основава на хипотезата, че производителите трябва да имат опция при възможен недостиг на българска суровина да допълнят производството си с минимален внос, защото в противен случай при недостиг няма да могат да произвеждат и продават във веригите въобще”. Освен това новото изискване било в съответствие с изискванията на чл. 24, ал. 1, точка 2. Проверка на “Икономист” показа, че в нея пише, че при производството на млечни продукти се използват: “сурово мляко не по-малко от 80 % от вложените суровини и до 20 % добавено възстановено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин”.

В мотивите си от ведомството на Десислава Танева посочват още, че с новите текстове ще се постигне целта да се подкрепят българските фермери и ще се гарантира изкупуването на българското сурово мляко и същевременно няма да се допусне продукти, които нямат аналог, и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ