Тормозът като противоепидемиологична мярка

НОЩ всява страх, отричайки радиация, полицията унижава хората по пътищата

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 21 April 2020 11:10 >
Тормозът като противоепидемиологична мярка
Източник: БТА
Среднощен брифинг в МС с участието на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ и председателя на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.
Борбата на властите срещу коронавируса в последните дни съвсем се изроди в тормоз над населението.

В 23 ч. в понеделник Националният оперативен щаб (НОЩ) даде извънреден брифинг, който хвърли в недоумение здравомислещите и пося допълнителни тревоги у хронично тревожните. Шефът на пожарната безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, директорът на института по метеорология проф. Христомир Брънзов и деноНОЩният председател ген. Венцислав Мутафчийски заявиха най-отговорно, че в България няма радиация от Чернобил и че пожарът в горите край Припят вече е потушен.

Че пожарът, лумнал преди три седмици, е овладян отдавна, е ясно за всички, които следят новини, включително български. Ясно е и че избухналият преди повече от три десетилетия реактор отдавна е в защитен саркофаг, вече има и нов. Нестабилната картина от Министерския съвет, раздвояваща и размазваща лицата на участниците в четириминутния брифинг обаче сякаш сама внушаваше повишен радиационен фон у онези, които и без това вече бяха подплашени. И тревогата им бе съвсем основателна – щом така извънредно, по нощите, от щаба опровергават някакви слухове за радиация, които дори не сме чули, значи все пак има нещо.

Нищо не пречеше Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да съобщи безопасната ситуация - че промяна в радиационните показатели няма въпреки североизточния вятър и дъжда - в съвсем нормално време от денонощието и не от амвона на „Дондуков“ 1. Тази сутрин директорът на института проф. Брънзов заяви по Би Ти Ви, че са го извикали в МС и е бил длъжен да съобщи тези данни, но не е специалист по пиар и не е негова работа да определя в кое време да съобщава.

Самият председател на щаба ген. Мутафчийски призна на сутрешния си брифинг днес, че среднощният брифинг може би не е бил най-удачното време. Но, както и снощи, даде ясно да се разбере, че заръката за него е от премиера.

Проф. Брънзов и ген. Мутафчийски може и да не са пиар спецове, но от Бойко Борисов, всеизвестно е, у нас такъв по-голям няма. В смисъл – едва ли има друг българин, способен да сведе цялата си дейност до пиар. Не е нужно да се дават примери от близо 20-те му години публична кариера, достатъчно е само да споменем безмислените от управленска гледна точка обиколки насред епидемията из страната, фалшиво наричани инспекции, които се предават на живо по интернет и после обилно се отразяват в тв новините. Управлението
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ