Facebook ще предупреждава хората, лайкнали фалшиви новини за коронавируса

Социалната мрежа се опитва да намали дезинформацията покрай заболяването

iconomist
iconomist / 20 April 2020 12:26 >
Facebook ще предупреждава хората, лайкнали фалшиви новини за коронавируса
Източник: shutterstock
Facebook ще предупреждава потребителите, че са харесвали, обозначавали или коментирали фалшива информация за корронавируса, която е била премахната от модераторите, съобщи АП. Освен това социалната мрежа ще насочва хората, „вързали се“ на подобни публикации към сайта на Световната здравна организация, където са опровергани митове, свързани с новия вирус.

Инициативата ще започне през следващите седмици, казват от Facebook. През последните седмици социалните платформи са засипани от дезинформация, която обикновено е с рекламна цел за увеличаване на популярността, но може да бъде и опасна. Facebook вече забрани реклами на медикаменти и терапии, обещаващи лечение или предпазване от Covid-19. Но това не спира потока от новини, които се разпространяват все по-бързо. Пример за това са кампании, свързани с „лабораторен“ произход на вируса, както и успешни тестове за ваксини срещу него.

Правозащитната организация Avaaz е открила над 100 различни дезинформации за коронавируса във Facebook, всяка от която е била прегледана милиони пъти дори и след като е отбелязана като фалшива или подвеждаща новина при проверка на фактите.

 

 

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ