Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк: Днес банките са част от решението

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк: Днес банките са част от решението
Източник: УниКредит Булбанк
Теодора Петкова
Tеодора Петкова оглави най-голямата банка в България на 1 май 2019 г., след 16-годишна кариера във финансовата институция и преминавайки през всички стъпала на корпоративната йерархия. Започва работа в УниКредит Булбанк през 2002 г. като кредитен анализатор, преминава през позициите на мениджър и старши мениджър на „Анализ на кредити на корпоративни клиенти“. От 2009 до 2015 г. е директор на управление „Кредитен риск“, после е директор на Център Международни клиенти в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“. През септември 2016 г. става главен риск директор и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Магистър по финанси от УНСС, с MBA степен от Carlson Business School и от Vienna University of Economics and Business.
Следваме Теодора Петкова, защото:

- Ръководи най-голямата банка в България
- Вярва в дисциплинирания подход и към бизнеса, и към риска
- Съчетава емпатията и съпричастността с твърдите решения в управлението


– Световната пандемия от коронавирус се оказа неочаквана криза, която ни потапя много по-бързо и по-дълбоко в рецесия от прогнозите. Как банките ще помогнат на клиентите си, на българската икономика, да преминат през кризата?

– Безспорен факт е, че Covid-19 предизвика внезапно и със степен и скорост без прецедент икономическия и социалния ред. За много кратко време превърна макроикономическите прогнози в история. Плановете и амбициите, които всички ние имахме, трябваше да се ревизират бързо и да се адаптират спрямо реалността. С гордост споделям, че има единство в разбирането на всички нас, от банковия сектор, че сега не е време да се конкурираме, а да сме обединени, с обща цел да подкрепим клиентите си и икономиката на страната. 

От УниКредит Булбанк нямаме колебание кои са основните ни приоритети днес. Те са три. На първо място, без колебание, това е да защитим здравето и благополучието на колегите и на клиентите ни. Второто е да сме надежден и предвидим партньор на клиентите ни и да ги подкрепим професионално, навреме и съобразно нуждите им. Имаме готовност да подкрепим своите клиенти, засегнати от кризата с Covid-19, като им предложим механизъм за облекчаване на обслужването на кредитните им задължения. Продължаваме и да кредитираме нови бизнес– или индивидуални проекти и нужди, както и да подпомагаме клиентите ни да установяват нови бизнес взаимоотношения с нови контрагенти през продуктите и услугите на търговското ни финансиране. И третият ни приоритет е да адаптираме процесите си към новото нормално и да излезем от тази неочаквана криза по-технологично обновени, по-ефективни и по-близко до клиентите ни.

Няма как да не отбележа и с удовлетворение и уважение към колегите от сектора, че банките са едни от основните дарители в сегашната ситуация. Например ние от УниКредит Булбанк вече сме предоставили безвъзмездна помощ в размер на 225 хил. лв. в подкрепа на извънредните медицински нужди, свързани с Covid-19, и със сигурност няма да спрем дотук.

– Кое е основното предизвикателство пред банките – и пред УниКредит Булбанк, в тази ситуация?

– Основното предизвикателство е бързо да адаптираме политиките си към новите обстоятелства и да продължим да подпомагаме икономиката. Безспорно кризата изисква да преразгледаме апетита си, да ревизираме условията на финансиране, но не бива да изпадаме в крайности, защото имаме отговорност и важна роля да подкрепяме икономиката. Това в най-голяма  степен важи за УниКредит Булбанк, защото всяка втора компания е наш клиент, защото носим отговорността да обслужваме компании, които генерират близо 40% от БВП на страната.

Паралелно много е важно да се подготвим за това, което следва, след като се върнем към нормалното ежедневие. Опитваме да предвидим последиците от пандемията, да предвидим от какво ще имат нужда клиентите ни. Със сигурност мога да кажа, че усилията ни ще са фокусирани в това да останем близо до тях, да ги подкрепяме и да сме партньор, който добавя стойност.
КАРИЕРА
Защо дъщеря на лекари се е насочила към финансовата сфера? Бих отговорила – случайно, но май няма случайни неща. Харесва ми, че можем да сбъдваме мечти, да спомагаме да се реализират успешни проекти, да правим правилни неща, да имаме влияние. Тоест май ме привличат властта и грижата, с които асоциирам банкерската професия.

– Каква ще е политиката на най-голямата българска банка към клиентите ѝ, които изпитват затруднения да погасяват кредитите си заради принудителното затваряне на цели бизнеси и ограничаването на дейността на други? Как ще процедирате, какви алгоритми ще използвате при преценката?


– УниКредит Булбанк се присъедини съм мораториума, одобрен от БНБ. Всички кредитополучатели на банката – индивидуални клиенти, малки и средни предприятия, корпоративни клиенти, които изпитват затруднения, могат да се възползват от механизъм за облекчаване на обслужването на кредитните им задължения. Клиентите могат да отсрочат до 6 месеца вноски за главница и лихва или само за главницата. Освен това могат да се възползват от облекчен механизъм за погасяване на револвиращи кредити, каквито са кредитните карти и овърдрафтът.

Условията, на които трябва да отговарят клиентите, за да се ползват от облекченията на временния мораториум, са ясни, обявени са на интранет страницата ни. Направили сме процеса по предоговаряне максимално бърз и щадящ, без бюрокрация и основан до голяма степен на дигитални канали.

Ние ще сме и до клиентите, които не отговарят на условията на мораториума или имат нужда от специфични решения. Като основен финансов партньор на клиентите ни ние им помагаме да вземат правилни бизнес решения, да оптимизират капиталовите си нужди и да адаптират бизнеса си. При необходимост предоставяме и допълнителна ликвидност на клиенти с временни затруднения.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ