Трудното за Байдън сега започва

Вицето на Обама има тежката задача да обедини Демократическата партия, балансирайки между умерени и леви позиции

Пламен Енев
Пламен Енев / 18 April 2020 12:00 >
Трудното за Байдън сега започва
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Байдън знае колко трудно ще става всичко занапред.
Някои биха казали, че Джо Байдън завърши своето зашеметяващо политическо завръщане, след като в средата на миналата седмица основният му опонент Бърни Сандърс прекрати кампанията си за първичните избори в Демократическата партия. Това на практика го прави сигурен кандидат на демократите за президентските избори тази есен, въпреки че формално трябва да бъде одобрен на конгрес на партията през лятото. 

Вицето на Барак Обама прекара последните месеци във влакче на ужасите, тръгвайки от почти сигурен фаворит, до сгромолясване на кампанията му в началото на първичните избори и впечатляващо възкръсване. Той се представи катастрофално в Айова и Ню Хемпшир, докато Сандърс уверено трупаше преднина. Южна Каролина бе повратен момент в кампанията му, където той спечели заради подкрепата на Джеймс Клайбърн – най-високопоставения афроамериканец в Конгреса. След това покори и супервторника, което бе определено като чудо. Но трудното пред Байдън тепърва предстои. 

Основната му и най-трудна задача е да обедини разделените фракции на партията. В голяма част от последните две седмици щабът му тихо преговаряше с екипа на Сандърс, за да намерят обща позиция за политическите приоритети на сенатора от Върмонт, които той пламенно защитаваше по време на кампанията. Някои съюзници на Байдън започнаха да мислят за теми, по които той може да премине вляво, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Те казват, че епидемията от коронавирус изостря вниманието върху икономическото неравенство и различията в здравеопазването. Въпреки че Байдън отхвърля „Медикеър за всички“ на Сандърс, той ще бъде принуден да излезе с нещо подобно в сферата на здравната грижа. 

Проблемът е, че Байдън е възприеман като центрист и този завой не може да бъде рязък. Сандърс спечели младите с прогресивни предложения като пълно възприемане на Зелената сделка за климата, безплатно колежанско образование и радикална промяна на модела на здравеопазване. Няколко организации, фокусирани върху младежта, които преди това подкрепяха Сандърс, изпратиха отворено писмо до Байдън, „изразявайки безпокойство относно неспособността му да спечели доверието на огромното мнозинство избиратели под 45 години“. Тези организации ще изразходват повече от 100 млн. долара в този изборен цикъл, но искат да са сигурни, че техните усилия „ще бъдат подкрепени от кампания, която говори на нашето поколение“. 

Финансовата несигурност на кампанията му е друг от непосредствените проблеми пред Байдън. Той трябва да затвори финансовата пропаст с кампанията на Тръмп и Републиканския национален комитет, който влезе в март с общи парични средства в размер на 225 млн. долара. В този момент Байдън разполагаше с 12 млн. долара, а Демократичният национален комитет – с 14 млн. долара и 6 млн. долара неплатени сметки. Основно предизвикателство пред Байдън в този контекст е неспособността му да привлича малки дарения онлайн в момент, когато кампанията функционира почти изцяло виртуално.

На фона на пандемията Байдън трябва да балансира внимателно между умерени и по-леви позиции, заради което ще бъде атакуван от Доналд Тръмп, че е социалист. Това е деликатна задача в нормални времена, а какво остава по време на пандемия. Заради карантината той не е в състояние да провежда митинги и да участва в обществени събития, докато Тръмп провежда ежедневни пресконференции, на които говори за мерки, предприети за борба с разпространението на вируса. Въпреки че първоначално подценяваше коронавируса и търпи все още критики заради това, Тръмп може да разчита на лоялна електорална база, докато Байдън трябва да убеди мнозинството гласоподаватели, че е по-доброто бъдеще за Америка. Но дори и да го направи, няма гаранция, че ще спечели. Може да попитате Ал Гор и Хилари Клинтън.

Текстът е публикуван в брой 13/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ