Хипермаркетите: Чии интереси обслужва министър Танева?

Земеделското министерство е въвело изискване делът на българските млечни стоки от родно сурово мляко да заемат 90% във веригите

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 14 April 2020 16:24 >
Хипермаркетите: Чии интереси обслужва министър Танева?
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите
Чии интереси обслужва министър Танева в млечния сектор - на малките или на някой голям олигарх? Това попитаха в изявление, изпратено до медиите Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико по повод приетото постановление за задължителна българска продукция от местни фермери в обектите им, прието преди ден от правителството.

"Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени,  при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина”, посочват хипермаркетите.

Поводът за острия им коментар е информация на самите хипермаркети, че в постановлението за веригите има изрична норма 90% от млечните стоки за продажба в обектите им да са на български производители, направени от българска суровина. От земеделското министерство потвърдиха пред "Икономист", че подобна норма има, но тя се отнася както за доставки от преработватели, така и от локални производители.

"Млечните продукти, предлагани в тъгровските обекти и по двата канала - регионален и чрез общите доставчици на веригата, следва да са произведени от българско сурово мляко. Мярката цели да подпомогне сектор "Животновъдство" - млечно направление при реализация на сурово мляко, предвид започналия срив на цената му в Европа. Както и да гаранитира на потребителя, че млечните продукти са от българско сурово мляко. Общото предлагане на млечните продукти от тази група не трябва да бъде по-малко от 90%", посочиха от ведомството на Десислава Танева.

Постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия, като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база, казват още хипермаркетите. Те визират текста, който казва, че българската продукция трябва да е на отделен щанд и да ѝ се предоставя достатъчно място.

Хипермаркетите посочват, че от пресата са научили, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. "Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят,  избран от България – част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители", казват веригите.

"Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя", недоволстват веригите по повод изискването да се купува от местни производители от областта, където е магазинът или от съседна. Веригите посочват, че добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители включват единствено доброволни мерки, а не регулации, например държавата да изкупува от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. "Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?", риторично питат хипермаркетите.

По-късно в ефира на Би Ти Ви министър Танева коментира упреците на хипермаркетите. "Всички обвинения мога да изтърпя, за мен те нямат значение, за мен е важно в края на тази криза земеделските производители да са оцелели. Да не гледаме сутрин репортажи как се изхвърлят най-качествената българска продукция", каза тя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ