Правителството задължи хипермаркетите да купуват от местни земеделци

Премиерът уволни аграрния зам.-министър Чавдар Маринов, който бе против някои ограничения за веригите

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 13 April 2020 15:37 >
Правителството задължи хипермаркетите да купуват от местни земеделци
След седмица на разпалени дискусии правителството задължи с постановление търговските вериги да продават земеделски стоки на регионални производители. За разлика от първоначалния вариант на аграрното ведомство, отпада изискването 50% от продуктите на веригите в даден асортимент да са задължително български. Няма и фиксирано изискване те да са закупени от производители, които са на 200 километра от магазините, но пък стоките трябва да са купени от фермери, които са на територията на административната област, в която е магазинът или в съседна.

Очаквано премиерът Борисов уволни зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов, за който вчера “Икономист” писа, че е против някои от идеите на министър Десислава Танева за регулации над хипермаркетите.


От постановлението става ясно, че храните, закупени от местните производители, ще трябва да са на отделен щанд във веригите, но няма фиксирано изискване в какъв обем да са. “Местата за продажба следва да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство”, гласи текстът. Изрично е разписано и за какви продукти важи задължението на веригите - мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед, пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

“Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция”, се казва в съобщението на аграрното ведомство. Това директно означава, че големите хипермаркети ще продължат да зареждат магазините си от централизираните си логистични складове, но успоредно с това трябва да осигурят доставки и от местните производители в обектите си, които са най-близко до фермите. Сдружението за модерна търговия вече алармира, че именно това нововъведение ще оскъпи стоките.

Постановлението уточнява, че регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

ПРИЧИНА ЗА УВОЛНЕНИЕТО


Както “Икономист” писа в неделя, в края на миналата седмица на среща, организирана от икономическия министър Емил Караниколов се разбра, че уволненият вече земеделски зам.-министър Чавдар Маринов е против разпоредбата на шефката си Десислава Танева търговските вериги да изкупуват на регионален принцип. “Всички търговски вериги имат централизирани логистични складове, където първо се закарват храните, там се разпределят и преопаковат и се изпращат по магазините им. Изискването да се изкупува на регионален принцип на 200 километра ще е свързано с допълнителни инвестиции от веригите, а оттам и с поскъпване на храните. А това в крайна сметка няма да е изгодно и на потребители, и на българските производители в условията на криза”, каза Маринов пред “Икономист”.

Днес в съобщението на  правителствената пресслужба като причина за отстраняването единствено бе посочен проблеми с регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага на риск плащанията на евросубсидиите за тази дейност, които трябва да се осъществят през май. Пред “Икономист” Чавдар Маринов посочи вчера, че регистърът е почти изцяло запълнен. В него са вписани 6000 производители, а на 25 март т.г. ЕК е отчела този напредък и е размразила за България 40 млн. евро спрени средства за биоземеделие.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ