37 млрд. евро срещу коронавируса за страните от ЕС

Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Съвета.

iconomist
iconomist / 01 April 2020 14:04 >
37 млрд. евро срещу коронавируса за страните от ЕС
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
От днес страните членки на Европейския съюз ще разполагат с 37 млрд. евро за отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Съвета.

Тези 37 милиарда от средствата по кохезията ще могат да се ползват от държавите за укрепване на здравните им системи, в подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността.

Около 8 милиарда евро ще се осигурят от неизразходваното авансово финансиране през 2019-та година по линия на структурните фондове. Останалите 29 милиарда евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година.

Средствата ще бъдат предоставени със задна дата от 1 февруари за покриване на разходи за спасяване на човешки живот и защита на гражданите. Страните ще разполагат и с повече гъвкавост за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване за да пренасочват ресурси там, където е най-необходимо.

Съветът също така измени обхвата на фонд "Солидарност" на Европейския съюз, за да включи към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ