БАН: Населението на България се топи

Според различни демографски сценарии до 2040 година хората у нас ще са между 5,86 млн. и 6,75 млн.

iconomist
iconomist / 13 November 2018 19:28 >
БАН: Населението на България се топи
Източник: БТА
Учени от БАН са разработили три варианта за развитието на демографската ситуация у нас – и трите прогнозират намаляване на населението.

Към 2040 г. населението в България ще наброява 5,86 милиона души. Това е най-лошият вариант от проект с мерки за преодоляването на демографската криза в България, разработка на учени от Департамента "Демография" към Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките.

При втория вариант, при който се прилагат частични мерки за справяне с демографската криза, българите би трябвало да наброяват 6,52 милиона. При най-благоприятния вариант, който се смята за доста нереалистичен, населението на България трябва да достигне 6,75 милиона души към 2040 г.

Общото в трите варианта, в които се прогнозира колко жители ще има страната ни към 2040 г., независимо от това какви политики се прилагат, е населението да намалява, посочи проф. Антоанета Христова, директор на ИИНЧ-БАН в БТА. Тя уточни, че проектът с мерки за преодоляването на демографската криза в България е възложен от Министерския съвет на БАН, а в изследването са участвали и учени от други институти на Академията.
Exit