Израелската RAFAEL предлага на България технологична система за управление на кризата с Covid-19

Облачната платформа Wisdom Stone обработва цялата налична информация за населението, свързана с коронавируса

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 31 March 2020 12:03 >
Израелската RAFAEL предлага на България технологична система за управление на кризата с Covid-19
RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. (RAFAEL), 100% собственост на израелското правителство, ключов участник в процеса на модернизация на Българската армия и сред водещите в света корпорации в сферата на отбраната и киберсигурността, предложи на българското правителство своя мощна технологична система за събиране и анализ на данни, която да помогне на държавата да овладее и контролира разпространението на епидемията от коронавирус в страната.
Какво е WISDOM STONE
WISDOM STONE™ е на пазара от 2016 г. и е платформа за извличане на информация от голям обем данни. Системата събира, обработва, комбинира, класифицира и анализира данните бързо и по сигурен начин, с помощта на модерни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение, автоматизация, алгоритми за анализ, карти на връзки и социална физика. На тази база платформата предоставя и визуализира важна аналитична информация в различни формати и статистика в реално време, извлича ключови показатели и прави надеждни прогнози, което дава възможност на властите да предприемат навременни и адекватни мерки за борба с разпространението на вирусната епидемия.

Разработената от компанията WISDOM STONE™ е облачна платформа, която работи на принципа "софтуер като услуга" (SaaS - Software as a Service) и е доказана в практиката, като се използва най-вече за прилагане на национални мерки от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общините и други.

Платформата е лесно приспособима за изследване и анализ на информация, управление и контрол на кризи на национално ниво като епидемиите от заразни болести, подобни на коронавирус. Тя е адаптирана да работи по начин, който позволява на властите да я използват ефективно в битката срещу разпространението на COVID-19.

RAFAEL е информирала за възможностите на WISDOM STONE™ отговорните държавни институции в България, в това число Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, ръководен от ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Предложението на израелската държавна компания предвижда безплатен тестови период, който предоставя възможност на българските власти да тестват способностите и функционалността на технологичната платформа. След теста и потвърждение на полезността на системата българските власти могат да я ангажират за по-дълъг срок и да я ползват, колкото време преценят.

Ползи и възможности за България в битката с COVID-19
WISDOM STONE™ дава възможност на българските власти да събират, изследват, анализират и обединяват цялата налична информация, която е необходима за управление и контрол на здравната криза.

Целта на системата е защитата на населението и противодействието на разпространението на заразата чрез:
1. Предвиждане на развитието на епидемията чрез анализ на докладите за здравния статус на населението на всекидневна база.
2. Приоритизиране на хората, на които трябва да се извършат лабораторни тестове за диагностициране на инфекции.
3. Идентифициране на хората, които нарушават карантинните разпоредби.
4. Определяне на тенденциите за заразяване и областите на разпространение на епидемията.
5. Изпращане на известия и уведомления в реално време - на национално ниво до властите и индивидуално до гражданите.
6. Управление на разпоредбите за карантина.
6a. Ситуационна картина на хората, които трябва да бъдат в карантина.
6b. Текстови съобщения относно карантинните изисквания, идентифициране на хора, които не са подали декларации за карантина и др.
6c. Проследяване на предишни дейности и местоположения на новодиагностицирани хора и изпращане на известия на лица, които са били на същите места по едно и също време, и уведомление за карантинните правила.
WISDOM STONE™ дава възможност на здравните власти да извършват:
- Ситуационен анализ на кризата и картина в реално време.
- Прогноза за разпространението и степента на зараза с COVID-19.
- Преглед на дневна база за това какви мерки да бъдат предприети, базиран на данните в системата.

Как работи WISDOM STONE
Технологичната платформа на RAFAEL запазва поверителността на личните данни, като извлича автоматично само релевантните за системата такива от големия масив. Тя е предназначена за голям брой потребители и дава възможност за централизирано управление на техните данни. Системата е достъпна чрез уебсайт и мобилно приложение, поддържа различни езици и може да бъде пренесена на публичен/частен облак.

Системата включва мобилно приложение, което може да бъде свалено от всеки потребител със смартфон доброволно или съгласно действащото законодателство. Приложението гарантира прозрачност между гражданите и властите по отношение на събираната информация и дава правото на потребителите да прекъснат връзката с апликацията след края на епидемията. Ползите за гражданите са, че ще получават лични известия и сигнали и ще могат да обменят информация директно с властите. Системата анализира постъпващите данни от приложението и ги превръща в прогнози.

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. участва активно в процеса на модернизация на Българската армия. В момента израелската държавна компания участва в проекта за доставка на 150 нови колесни бронирани машини за превъоръжаването на българските Сухопътни войски, в който си партнира с една от четирите компании-доставчици, одобрени от българското Министерство на отбраната за участие в търга - General Dynamics European Land Systems (GDELS)-MOWAG.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ