Живот като холивудска драма

Симон Байлс между успехите в спорта и трудностите в живота

iconomist
iconomist / 28 March 2020 18:03 >
Живот като холивудска драма
Симон Байлс (САЩ) е само на 23 г., но животът й е готов сценарий за холивудска драма. Байлс ще бъде една от големите звезди на Олимпийските игри в Токио – независимо дали ще се проведат тази или следващата година. Американката дебютира на състезание под петте преплетени кръга преди 4 г. и спечелвайки четири златни и един бронзов медал в спортната гимнастика, се изстреля сред топатлетите на Рио 2016.  В края на 2019 г. Байлс стана първата гимнастичка в историята, която печели пет световни титли в многобоя на световно първенство. Но зад блясъка на спортната й кариера се крие и много драма, свързана със семейство, национален отбор, лични комплекси.    

И двамата родители на Симон Шанън и Келвин са с алкохолна и наркотична зависимост. Бащата напуска семейството си, докато Симон е едва проходила, а по-късно родителските права на майката са отнети. Това праща 3-годишната бъдеща звезда, брат ѝ и двете ѝ сестри в сиропиталище. Скоро в съдбата на малчуганите се намесва техният дядо Роналд Байлс, който заедно с втората си съпруга Нели осиновява Симон. Тя не помни времето с биологичните си родители. Понякога майка ѝ Шанън ѝ се обажда за празници. За първи път тя потърсила децата си 6 години след като ѝ били отнети. Бащата Келвин обаче така и не ги е търсил.

Благодарение на новите си родители Симон получава нормален живот –любов, възпитание, започва да учи и да тренира спортна гимнастика. 

„Още тогава казах: Това дете трябва да бъде гледано внимателно. Когато тя стоеше в колона, подскачаше на място или от крак на крак – просто не можеше да чака. Видях, че е пълна с енергия, беше просто невероятна“, спомня си първата й треньорка Ейми Бърман. 

И в гимнастиката Симон минава през трудни моменти. Дори, когато е на 14 г., иска да се откаже от спорта заради комплекс от ниския си ръст – 142 см. В тази ситуация родителите й и треньорката се намесват успешно и през 2012 г. Симон Байлс влиза в националния отбор. Роналд взема и решението Симон да започне дистанционно обучение от къщи, което позволява на момичето да отдели повече часове за тренировки. Година по-късно Симон печели първите си световни титли. 

Така стартира шеметната кариера на Байлс. Успехите й я водят до десетки рекламни договори, а популярността й в САЩ е огромна, а Симон става едно от най-често избираните имена за новородени момичета в страната. 

Дори след непрекъснато нарастващата слава Байлс споделя, че има синдром на дефицит на вниманието. По същото време гимнастичката трябва да понесе още два силни удара. Хакери установяват, че ползва забранени вещества, но с медицинско разрешение. Тя не отрича употребата, но обяснява, че ползва препаратите от дете, а международната федерация се застъпва за нея.

Налага й се да разкрие дълго пазена тайна и публично да признае, че е била жертва на сексуално насилие от страна на бившия лекар на националния отбор на САЩ – Лари Насар. Байлс беше сред 140-те състезателки, които свидетелстваха срещу Насар, а той получи присъда от 300 г. лишаване от свобода. 

И сякаш за Симон драматичните моменти и успехите вървят ръка за ръка. През миналото лято по-големият й брат Тевин беше обвинен в убийство. Шест седмици след ареста на Тевин Симон беше безапелационна на световното първенство в Щутгарт с пет титли.

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ