"Атомстройекспорт" ще съхранява оборудването за АЕЦ "Белене"

Договорът на НЕК с руския производител е за 5 години

iconomist
iconomist / 13 November 2018 16:58 >
Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", съобщи БНР, като цитира на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.

През 2016 г. излезе решението на Международния арбитраж в Женева, с което НЕК бе осъдена да плати над 620 млн. евро от Международния арбитраж в Женева заради прекратяването на проекта за втора атомна. Делото бе заведено от "Атомстройекспорт" (АСЕ) през 2011 г., като след спирането на проекта от втория кабинет на Бойко Борисов през март 2013 г. искът надхвърли 1 млрд. евро.

България плати за оборудването, което бе докарано на площадката на АЕЦ "Белене". Намеренията са да бъде използвано при строителството на "Белене" - проект, който тепърва ще търси стратегически инвеститор. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че процедурата ще отнеме около 12 месеца - т.е. до края на 2019 г. ще е ясно дали ще има инвеститор и какво ще се случи с проекта.

"Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура, която приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в сила. Цялата дейност по консервацията и преконсервацията ще се изпълнява от наши служители, но ще бъдат под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт". Договорът е сключен за пет години с опция да продължаваме още - в зависимост от това, което ни е нужно, но се надяваме, че до тогава вече ще имаме избран стратегически инвеститор и вече ще прехвърлим всички договори на него", казва Илиев по БНР.

НЕК и АЕЦ "Козлодуй" са сключили договор за продажбата на ротора от предишното оборудване, предвидено за АЕЦ "Белене". Роторът ще бъде използван на Пети блок на централата, за да бъде увеличена мощността до 104%.
Exit