Заразата вдига безработицата

Според ООН тази година до 25 млн. души ще останат на улицата. Moody‘s Analytics прогнозира риск за 80 млн. работни места, или над половината в САЩ

iconomist
iconomist / 26 March 2020 11:30 >
Заразата вдига безработицата
Характеристика: Това е рецепта за хора, тръгнали да се скрият в бункера и готови за безработица, смята главният икономист на Moody‘s Analytics Марк Занди

Най-тежкият удар от Covid-19 ще бъде върху пазара на труда. Предизвиканата от пандемията икономическа и социална криза би могла да увеличи глобалната безработица през тази година с почти 25 млн. души, сочи нов доклад на Международната организация по труда (МОТ) към ООН.

Ако обаче влезе в действие международно координиран отговор на пандемията, подобно на този от глобалната финансова криза през 2008 – 2009 г., щетите за глобалната безработица могат да са значително по-ниски. В доклада се отправя призив за спешни, широкомащабни и координирани мерки, съсредоточени около три основни стълба: защита на персонала на работното място, стимулиране на икономиката и заетостта и помощ за работните места и доходите на хората. Сред мерките са увеличена социална закрила, подкрепа за запазването на работните места (включително намалено работно време, платени отпуски и други субсидии), както и финансови и данъчни облекчения, най-вече за средни, малки и микропредприятия.

Два основни сценария
Въз основата на различни сценарии за влиянието на Covid-19 върху ръста на глобалния БВП, МОТ прогнозира нарастване на глобалната безработица между 5,3 млн. души (минимална оценка) и 24,7 млн. (максимална оценка) в сравнение с базовото равнище от 188 млн. през 2019 г. Глобалната финансова криза от 2008 – 2009 г. вдигна безработицата в света с 22 млн. души. Непълната заетост също се очаква да нарасне значително, тъй като икономическите последици от заразата водят до намалено работно време и съответно заплати в засегнатите фирми.

Спадът на заетостта означава и големи загуби на доходи за пазара на труда. Според доклада на МОТ до края на 2020 г. те могат да варират от $860 млрд. до $3,4 трлн. Това ще доведе съответно до спад на потреблението на стоки и услуги, влошавайки перспективите за бизнеса и икономиките.

Очаква се и значително нарастване на т.нар. работещи в бедност, тъй като "натискът върху доходите вследствие на намаляващата икономическа дейност ще съсипе работещите, намиращи се близо до или под прага на бедността". Според МОТ броят на хората в такова състояние ще се увеличи с 8,8 млн. до 35 млн. в цял свят. Първоначалните прогнози за 2020 г. сочеха спад на тази категория с 14 млн.

"Това вече не е само глобална здравна криза, а и голяма криза за икономиката и пазара на труда с огромни последици за работещото население, заяви генералният директор на МОТ Гай Райдър. През 2008 г. светът се изправи в единен фронт срещу финансовия крънч и най-лошото бе предотвратено. Сега се нуждаем от същото лидерство и решителност."

В доклада на МОТ освен това се отправя предупреждението, че определени категории ще бъдат диспропорционално засегнати от кризата в пазара на труда, което би могло да увеличи социалното неравенство. Става дума за хора в по-слабо защитени и нископлатени позиции, особено за младежите и възрастните, както и за жените и мигрантите. Последните са уязвими поради липсата на социална защита и права, а тенденцията при жените е да преобладават в ниско платени професии и засегнатите от кризата сектори.

Риск за над половината работни места в САЩ
Само преди седмица Дарен Диксън изобщо не се вълнуваше от новините за новия коронавирус, пише Си Ен Ен бизнес. Днес е загубил съня си заради перспективите, че заразата може да му струва загуба на камиона му за доставки на храна и кетъринга, който осигурява 3 работни места, включително собственото му. Продажбите на фирмата му KC Cajun, в центъра на Канзас Сити в щата Мисури, се сринаха, след като повечето му поръчки бяха отменени заради преминаването на работа от дистанция от обслужваните компании.

"Неговото положение е предвестник на проблемите пред американската икономика вследствие на коронавируса, които могат да се окажат много по-дълбоки и всеобхватни, отколкото изглеждаше в началото. И тъй като ще засегнат особено тежко бизнеси като този на Диксън, на икономиката вероятно ще ѝ трябват години за пълно възстановяване – дълго след като кризата с новия коронавирус е отминала", подчертава в анализа си Си Ен Ен бизнес.

Днес почти 80 млн. работни места в американската икономика са във висока или умерена степен на риск да бъдат закрити, сочи анализ на Moody's Analytics от миналата седмица. Това е над половината от наличните 153 млн. работни места в икономиката. В анализа се изтъква, че не всички позиции ще бъдат закрити. "Вероятно е обаче 10 млн. от заетите да почувстват отражение върху банковите си сметки – поради съкращения, временно освобождаване от работа без заплащане, намалено работно време или орязване на надницата", посочи пред Си Ен Ен главният икономист в Moody's Analytics Марк Занди.

Гай Райдър, генералeн директор на МОТ: "Това вече не е само глобална здравна криза, а и голяма криза за икономиката и пазара на труда"


Според прогнозата 27 милиона от тези работни места са изправени пред голям риск да бъдат закрити поради Covid-19, най-вече в транспорта, пътуванията, развлеченията, хотелиерството, временните услуги за подпомагане на възрастни и сондирането и добива на петрол. Може би 20% от тези работници, или около 5 милиона души, ще бъдат засегнати.

Останалите 52 млн. работни места в прогнозата на Moody's Analytics са изправени пред "умерен риск". Те са в сектори като търговията на дребно, производството, строителството и образованието. Около 5 милиона служители в тях могат да се окажат безработни или с непълна заетост.

"Хората ще започнат да купуват все по-малки количества от всичко. Фондовите борси се сриват и унищожават спестяванията за черни дни. Хората се питат: Ще се разболея ли? Ще се разболее ли семейството ми? Това е рецепта за хора, тръгнали да се скрият в бункера и готови за безработица", подчертава Занди. А бившият председател на Съвета на икономическите съветници в администрацията на Доналд Тръмп Кевин Хасет твърди, че дори ако няма голям срив на уволненията, икономиката ще се нуждае от "известно равнище" на заетост, за да балансира нормалното ниво на напускащите работа. Намирането на нова работа ще е трудно за тези, които са я загубили, отбелязва Си Ен Ен. Изследване на Moody's Analytics от декември м.г. установи, че 41% от бизнесите търсят да наемат персонал, докато миналата седмица това ниво бе едва 12%. Хасет предупреждава, че Америка може да загуби 1 млн. работни места само през март.

Финансовият министър Стивън Мнучин отхвърли опасенията за икономически колапс на 18 март с изявлението си пред Конгреса, че безработица от 20% е "екстремна вероятност", ако Covid-19 окаже унищожителен ефект върху американската икономика.

"Това е абсолютно най-лошият сценарий, увери същия ден и президентът Доналд Тръмп. - Много сме далеч от него." А два дни след това обеща помощ от $1,8 трлн. за ударените от пандемията американски граждани и компании.

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ