Енергийната революция започва тук…

Примерът на шотландските острови Оркни

iconomist
iconomist / 22 March 2020 12:02 >
Енергийната революция започва тук…
Енергия на ръба

Островите Оркни са около 70. Може да са изолирани, тъй като се намират зад най-северния край на Шотландия, но те са в сърцето на енергийна революция. Пристанищният град Стромнес (на основната снимка) на най-големия остров привлича посетители от Силициевата долина, Чили, Тайван, че и от целия свят. Те се опитват да разберат как така Оркни може да произвежда толкова много възобновяема енергия – повече, отколкото реално потребява. Първата спирка често е Европейският морски енергиен център в града. От тук тръгва целият растеж през последните 20 години, смята изследователят на възобновяемата енергия д-р Дейвид Улф от университета „Хериот-Уат“ в Оркни.

Съпоставката между минало и настояще се случва често в Оркни. Сградите от пристанището (на снимката) в миналото са използвани от риболовците на херинга. Днес тук е галерия на модерно изкуство. По островите ветрогенераторите и зарядните колонки за електромобили се срещат толкова често, колкото и побитите камъни и останките от викингските селища.


Да обърнеш вълнатаТестовият обект Водопадът на Уорнес (на снимката) се намира западно от остров Идей и представлява седем свързани устройства за изследване на енергията на прилива. Още шест устройства за добив на енергия от вълните са разположени западно от остров Оркни. Когато Европейският морски енергиен център е основан през 2003 г., целта е била да се превърне в световен лидер в разработването на добива на енергия от приливите и вълните. На два обекта са били изпробвани 32 устройства от 11 страни.


Вятърът на промянатаНа Оркни духа много. Добивът на енергия от вятър във Великобритания е започнал тук. През 1951 г. е инсталирана експериментална дървена турбина, която скоро станала жертва на ветровете със скорост до 200 км/ч, но поставила началото на ветропарка Бургар Хил (на снимката), открит през 1983 г. Днес в него има шест ветрогенератора, а един от тях през 2015 г., е генерирал над 100 милиона киловатчаса електричество.


Решение на съхраняванетоТази водородна станция за презареждане (на снимката) се намира в Къркуол, най-големия град на Оркни и обслужва петте бусчета с водородни клетки на общината. Водородът се получава на островите Идей и Шапинсей. Това става чрез електролиза, като се използва електричество от приливите и вълните, за да се раздели водата на водород и кислород. След това водородът се съхранява под налягане, транспортира се и се изгаря за производство на електричество.

Това е особено полезно за Оркни, тъй като в момента островите произвеждат с 20 процента над необходимата им енергия, а голяма част от излишъка се пропилява. Разработването на опции за съхраняване на енергията ще помогне на островите да са енергийно независими. 

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ