Битката за ваксината

Тръмп предложил милиарди на германската компания CureVac да премести изследванията си в САЩ, тя отказала

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 March 2020 11:15 >
Битката за ваксината
Оставка Даниел Манихела (вдясно) се оттегли без обяснения 5 дни след срещата с Тръмп
"Капитализмът си има граници, заяви професорът по икономика на здравето и епидемиологията Карл Лаутербах, който е и член на Бундестага. - Ексклузивната продажба на възможна ваксина (срещу Covid-19) на САЩ трябва да бъде предотвратена на всяка цена."
Основата на технологията
Германската биофармацевтична компания CureVac разви иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини: възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник. Тя се основава на т.нар. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок от съществуващите производствени мощности на фирмата, и то на ниска себестойност.

Изявлението му бе в отговор на разразилия се скандал на 15 март след статия във "Велт ам зонтаг", че президентът Доналд Тръмп е предложил "милиарди" на германската фармацевтична фирма CureVac да прехвърли изследователската си дейност в САЩ, а германското правителство ѝ е направило контрапредложение, за да се откаже. Според вестника германски правителствен източник е заявил, че Тръмп се опитва да придобие за САЩ ексклузивните права върху работата на учените и е готов "да направи всичко, за да получи ваксина за САЩ, но само за САЩ". Ройтерс цитира говорителка на германското здравно министерство, потвърждавайки цитат във вестника, че Берлин е много заинтересуван да гарантира, че разработването на ваксини и активни субстанции срещу новия коронавирус ще се извършва в Германия и в Европа. CureVac разпространи декларация на 15 март, че "отхвърля сегашните слухове за придобиване на компанията или на технологията ѝ".

Каква е предисторията?
Частната компания от Тюбинген в Германия се надява да е готова с експериментална ваксина срещу новия коронавирус до юни или юли, след което да поиска разрешение от регулаторите да я изпробва върху хора. Тя съобщи на 2 март на уебсайта си, че главният ѝ мениджър Даниел Менихела се е срещнал с Тръмп, с вицепрезидента Майк Пенс, с членове на кризисния щаб за коронавируса към Белия дом и с представители на фармацевтични и биотехнологични компании, за да обсъди темата с ваксината. Пет дни по-късно Менихела подаде оставка от поста, за което все още няма обяснение. Ройтерс припомня, че през 2015 и 2018 г. CureVac си е осигурила финансова подкрепа за проекти с цел предотвратяване на малария и грип от фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

На 16 март Белият дом отхвърли твърденията на "Велт ам зонтаг" за опит на Тръмп да примами компанията да прехвърли дейността си в САЩ (тя има офиси в Бостън, но не и изследователска дейност), съобщи сп. "Ю Ес Ей Тудей". CureVac съобщи, че не е получавала оферти от САЩ, а съветници на Белия дом потвърдиха пред "Вашингтон Пост", че нямат информация за предложение на Тръмп към германската компания. Мажоритарният собственик на CureVac обяви в декларация, че "разработването на ваксина ексклузивно за САЩ не е опция за компанията".

Косвено потвърждение за наддаването между Тръмп и Германия обаче дойде на 16 март от изявлението на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя обяви, че Брюксел отпуска до 80 млн. евро на CureVac за развитие и производство на ваксина против Covid-19. "Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са от полза на всички хора както в Европа, така и по света", подчерта тя.

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ