Страхове за политическа употреба

Майките на деца с увреждания не вярват, че държавата ще запази извоюваните от тях права

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 25 February 2020 15:44 >
Страхове за политическа употреба
Готовност: Майките на деца с увреждания заплашиха с нови протести през март
Нови протести, провокирани от страхове, че държавата ще отнеме извоювани права, ще блокират основни пътища в столицата през март. Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" се заканиха да излязат на улицата с конкретното искане за оставката на новия социален министър Деница Сачева, защото според тях тя тайно планира да отмени Закона за личната помощ (ЗЛП), като прехвърли текстове от него в Закона за социалните услуги (ЗСУ).

Така щяла да им отреже часовете, за които се полага личен асистент, за да спести пари на бюджета – нещо, което Сачева никога не е твърдяла, че ще се прави. Сачева твърди, че законът е приет под натиск, създава проблеми и ще му бъде направена оценка на въздействието през юни, което е нещо различно от твърденията на майките. Предвид предишния техен опит, в който влиза оставката на обидилия ги вицепремиер Валери Симеонов, а после и оставката на социалния министър Бисер Петков заради протестите им и връщането му на поста заради ходатайството им, успехът им с оставката на Сачева изобщо не изглежда предварително обречен. Даже напротив. Гледката на майки с деца с увреждания под прозорците на Министерския съвет винаги е изнервяла Бойко Борисов и резултатът от тези протести е, че главите на министрите падат.

Тази особеност на политическия пейзаж не може да не я знае и Сачева, на която се налага сама да се бори освен с майчините страхове от отмяна на Закона за личната помощ, и с имагинерните страхове на многобройните родителски организации, които са против ЗСУ. Според тях той е написан специално за да може държавата да отнема по-лесно деца от родителите им, да разбива семейства и да обогатява неправителствени организации, които разкриват дневни центрове и предоставят социални услуги на хора с увреждания, каквито общините не могат поради липса на капацитет. И макар всички тези разнопосочни притеснения да са неоснователни – нещо, което е ясно на всички сериозни участници в пазара на социални услуги, част от политическите партии, които първо приеха ЗСУ, а после се отказаха от него, решиха, вместо да просвещават и да разсейват страхове, да ги умножават и употребяват според нуждите си. Така в името на някакъв съмнителен патриотичен имидж, който осигурява симпатии на новите антилиберални играчи в неправителствения сектор, "Обединени патриоти" и БСП, с чиито гласове бе приет ЗСУ, поискаха отлагането му с шест месеца. Като лишиха по този начин хиляди хора от качествени социални услуги. БСП подкрепи и страховете на майките на деца с увреждания от отмяна на Закона за личната помощ най-вероятно защото той беше внесен от левите и защото за тях всеки протест е пирон в ковчега на ГЕРБ, и в този смисъл няма никакво значение колко е основателен.

Най-странно е, че в тази ситуация ГЕРБ си мълчи. Което дава основания да се предположи, че истината за всички тези скандали е по-комплексна. Причината например за двойния стандарт в Закона за личната помощ, който осигурява пари за деца с 90% увреждания, но изключва останалите, не е в майките от "Системата ни убива", по чието настояване бе приет ЗЛП, а в държавата, която им заяви, че няма пари да обезпечи напълно нуждите на всички. За да бъде изпълнен законът, бюджетът трябва да осигури 900 млн. лв., а такива пари за хората с увреждания няма. Отпуснатите средства за тази година за всички нуждаещи се са 550 млн. лв. От ГЕРБ мълчат, защото са обещали да не вдигат данъци. БСП също не предлага генерални решения освен периодичното си мрънкане срещу плоския данък. Не се чуват предложения и от другите партии в парламента.

Гражданският сектор пък е все още незрял и не иска да види общия проблем, който може да го обедини – липсата на средства за достоен живот на най-уязвимите. Вместо това се водят битки еднодневки за поредната оставка на социален министър.

Текстът е публикуван в брой 7/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ