Парламентът одобри спорните промени за валутния борд

Поправките са поискани от ЕЦБ, обясниха от правителството и БНБ

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 06 February 2020 11:18 >
Парламентът одобри спорните промени за валутния борд
С 91 гласа "за" срещу 36 "против" парламентът одобри оспорваната поправка в Закона за Българската народна банка, с която се допуска ЕЦБ и държави от еврогрупата да предлагат промяна в курса лев/евро. Според обясненията на финансовото министерство и на БНБ текстът, който предизвика спорове миналата седмица, е задължителна част от механизма за влизане и престой във валутни-курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята на еврозоната". Очакванията на правителството са страната да влезе в ERM II до края на април.

На теория текстовете позволяват на финансовия министър и управителя на БНБ да допуснат корекция в курса в преговорите за присъединяването в "чакалнята" и по време на престоя в нея. Ограничението, което не позволява девалвация на националната валута, бе прието миналата седмица като Решение на Народното събрание, което забранява на финансовия министър и на гуверньора да приемат различен курс от действащия в момента.

Решенията на парламента имат статут на закон, но не са част от законодателството. За това и решението, с което се гарантира действащият валутен курс, няма да се изпраща в Европейската централна банка за съгласуване, за разлика от промените в Закона за БНБ, които вече бяха приветствани от Франкфурт. Смисълът на решението е, че при натиск от ЕЦБ или от еврогрупата за промяна на курса лев/евро, той няма да бъде приеман, без за това изрично да се произнесат депутатите в българския парламент.

Преди приемането на това решение и финансовият министър Владислав Горанов, и управителят на БНБ Димитър Радев публично декларираха, че няма да участват в разговори за промяна на фиксирания курс от 1,95583 лв. за едно евро. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ